Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pieczone perliczki"
Pyszniutkie skrzydełka warte wypróbowania na święta lub niedzielny obiad. Pro...
Odsłon: 102
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 1326
Pyzy ziemniaczane z farszem z mielonego mięsa wieprzowego. Ugotowane, okraszo...
Odsłon: 1067
Pyszniutkie skrzydełka warte wypróbowania na święta lub niedzielny obiad. Pro...
Odsłon: 102
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 1326
Pyzy ziemniaczane z farszem z mielonego mięsa wieprzowego. Ugotowane, okraszo...
Odsłon: 1067
Składniki
• 2 godziny • dla 4 osób • cena 63 zł
Perliczki zalej na noc zimną wodą. Następnego dnia osusz je, natrzyj solą, pieprzem i majerankiem z zewnątrz i wewnątrz. Odłóż je bez przykrycia do lodówki. W tym czasie przygotuj farsz. Cebulkę pokrój bardzo drobno i duś ją na rozgrzanym maśle, aż się zeszkli. Dodaj listki szałwii, pokrojone drobno śliwki i krótko podsmaż. Dolej wino i odparuj.
Cebulę i śliwki połącz z kaszą. Wątróbki namocz w mleku, osusz, obtocz w mące i smaż na różowo na rozgrzanym maśle. Gdy przestygną, pokrój je i połącz z kaszą. Orzechy upraż na suchej patelni, pokrój i dodaj do kaszy. Całość przypraw solą, pieprzem i nafaszeruj perliczki. Owiń je szczelnie boczkiem, przewiąż nicią, związując nóżki perliczek. Całość polej winem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 1,5 h. W trakcie pieczenia kilka razy przewróć perliczki oraz polej płynem z pieczenia. Gotowe wyjmij i daj im odpocząć ok. 15 minut przed krojeniem. * Przepis autorstwa Mariety MareckiejŹródło: Show