Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pieczone soczewiaki"
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 329
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 382
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 124
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 329
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 382
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 124
Składniki
Ziemniaki ugotuj, odcedź i ostudź, następnie przeciśnij przez praskę.
Rozpuść w mleku drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstaw na 15 minut. Powstały tak zaczyn dodaj do ziemniaków wraz z resztą mąki i łyżką soli. Wymieszaj na ciasto. Przełóż do miski posmarowanej masłem, przykryj i odstaw na godzinę.
Posiekaj cebulę, marchew utrzyj na tarce. Zrumień warzywa na maśle. Wsyp na patelnię soczewicę, zalej bulionem, dodaj paprykę i majeranek. Gotuj, aż soczewica zmięknie, a bulion się zredukuje. Przypraw solą i pieprzem. Ostudź.
Ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj na grub. 1/2 cm. Wykrój z niego kółka. Na każde kółko wyłóż łyżkę farszu, po czym zaklej je jak pierogi. Ułóż soczewiaki na blasze wyłożonej pergaminem. Posmaruj resztą masła, posyp czarnym sezamem. 5 Piecz 20 minut w temperaturze 180 st. C, aż się zezłocą.Źródło: Olivia