Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pieczone soczewiaki"
To szybki i łatwy do przygotowania placek – nawet laik kulinarny sobie poradz...
Odsłon: 119
Żeby sobie trochę poprawić humor i rozgrzać w coraz chłodniejsze wieczory pol...
Odsłon: 131
Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Danie proste do przygotowan...
Odsłon: 132
Pomysł na dodatek do obiadu zamiast sałatki bądź surówki. Zabiera niecałe 15...
Odsłon: 27
Dzisiaj mam dla Was przepyszne pierożki z nadzieniem marchewkowym. Nadzienie...
Odsłon: 23
To szybki i łatwy do przygotowania placek – nawet laik kulinarny sobie poradz...
Odsłon: 119
Żeby sobie trochę poprawić humor i rozgrzać w coraz chłodniejsze wieczory pol...
Odsłon: 131
Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Danie proste do przygotowan...
Odsłon: 132
Pomysł na dodatek do obiadu zamiast sałatki bądź surówki. Zabiera niecałe 15...
Odsłon: 27
Dzisiaj mam dla Was przepyszne pierożki z nadzieniem marchewkowym. Nadzienie...
Odsłon: 23
Składniki
Ziemniaki ugotuj, odcedź i ostudź, następnie przeciśnij przez praskę.
Rozpuść w mleku drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstaw na 15 minut. Powstały tak zaczyn dodaj do ziemniaków wraz z resztą mąki i łyżką soli. Wymieszaj na ciasto. Przełóż do miski posmarowanej masłem, przykryj i odstaw na godzinę.
Posiekaj cebulę, marchew utrzyj na tarce. Zrumień warzywa na maśle. Wsyp na patelnię soczewicę, zalej bulionem, dodaj paprykę i majeranek. Gotuj, aż soczewica zmięknie, a bulion się zredukuje. Przypraw solą i pieprzem. Ostudź.
Ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj na grub. 1/2 cm. Wykrój z niego kółka. Na każde kółko wyłóż łyżkę farszu, po czym zaklej je jak pierogi. Ułóż soczewiaki na blasze wyłożonej pergaminem. Posmaruj resztą masła, posyp czarnym sezamem. 5 Piecz 20 minut w temperaturze 180 st. C, aż się zezłocą.Źródło: Olivia