Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pieczony kalafior z mielonym mięsem i chili"
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 287
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1406
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 308
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1036
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 287
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1406
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 308
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1036
Składniki
Kalafior myjemy i w całości gotujemy 15 minut w osolonej wodzie. Papryczki chili drobno siekamy.
Cebulę kroimy w małą kostkę, dodajemy do mięsa razem z jajkiem i bułką tartą, wyrabiamy. Doprawiamy pieprzem, połową posiekanej papryczki chili, musztardą i solą, dokładnie mieszamy.
1/4 mięsnej masy odkładamy, z pozostałej formujemy kulę, którą kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Mięso formujemy w krąg o średnicy podstawy kalafiora. Stawiamy na nim ugotowane warzywo. Z korony wyciągamy 3–4 różyczki, a miejsca po nich uzupełniamy odłożoną mięsną masą. Wierzch posypujemy posiekaną papryczką chili. Pieczemy 35–40 minut w 200oC.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Boczek kroimy w kostkę. 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy nimi kalafior. Podajemy z frytkami i surówkami.
Czas przygotowania 75 minut. Cena porcji ok. 2,90 zł.
Wartość odżywcza porcji 220 kcal Białko 17 g/Tłuszcz 14 g/Węglowodany 6 g.Źródło: Rewia