Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pieczony kalafior z mielonym mięsem i chili"
Kalafior myjemy i w całości gotujemy 15 minut w osolonej wodzie. Papryczki chili drobno siekamy.
Cebulę kroimy w małą kostkę, dodajemy do mięsa razem z jajkiem i bułką tartą, wyrabiamy. Doprawiamy pieprzem, połową posiekanej papryczki chili, musztardą i solą, dokładnie mieszamy.
1/4 mięsnej masy odkładamy, z pozostałej formujemy kulę, którą kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Mięso formujemy w krąg o średnicy podstawy kalafiora. Stawiamy na nim ugotowane warzywo. Z korony wyciągamy 3–4 różyczki, a miejsca po nich uzupełniamy odłożoną mięsną masą. Wierzch posypujemy posiekaną papryczką chili. Pieczemy 35–40 minut w 200oC.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Boczek kroimy w kostkę. 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy nimi kalafior. Podajemy z frytkami i surówkami.
Czas przygotowania 75 minut. Cena porcji ok. 2,90 zł.
Wartość odżywcza porcji 220 kcal Białko 17 g/Tłuszcz 14 g/Węglowodany 6 g.Źródło: Rewia
Danie w sam raz na lato - pieczony kalafior w jogurtowym sosie z curry. Jako...
Odsłon: 16883
Pyszna sałatka do dań mięsnych rybnych i do grilla Szybka w przygotowaniu.
Odsłon: 303
Szybkie i smaczne klopsiki z piekarnika podane z ziemniakami i ulubioną suró...
Odsłon: 112
Eksplozja smaków! Wytrawne dodatki podkreślają tylko słodycz owocu a może być...
Odsłon: 20
Pyszna sałatka do dań mięsnych rybnych i do grilla Szybka w przygotowaniu.
Odsłon: 303
Szybkie i smaczne klopsiki z piekarnika podane z ziemniakami i ulubioną suró...
Odsłon: 112
Eksplozja smaków! Wytrawne dodatki podkreślają tylko słodycz owocu a może być...
Odsłon: 20
Składniki
Kalafior myjemy i w całości gotujemy 15 minut w osolonej wodzie. Papryczki chili drobno siekamy.
Cebulę kroimy w małą kostkę, dodajemy do mięsa razem z jajkiem i bułką tartą, wyrabiamy. Doprawiamy pieprzem, połową posiekanej papryczki chili, musztardą i solą, dokładnie mieszamy.
1/4 mięsnej masy odkładamy, z pozostałej formujemy kulę, którą kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Mięso formujemy w krąg o średnicy podstawy kalafiora. Stawiamy na nim ugotowane warzywo. Z korony wyciągamy 3–4 różyczki, a miejsca po nich uzupełniamy odłożoną mięsną masą. Wierzch posypujemy posiekaną papryczką chili. Pieczemy 35–40 minut w 200oC.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Boczek kroimy w kostkę. 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy nimi kalafior. Podajemy z frytkami i surówkami.
Czas przygotowania 75 minut. Cena porcji ok. 2,90 zł.
Wartość odżywcza porcji 220 kcal Białko 17 g/Tłuszcz 14 g/Węglowodany 6 g.Źródło: Rewia
Przepisy Dania główne
Dania główne
Klopsiki z piekarnika
Dania główne
Rolady z jajecznicą
Dania główne
Młoda kapusta z mięsem
Dania główne
Ziemniaki zapiekane z młodą kapusta i mini kotleciki mielone w sosie pomidorowym
Klopsiki z piekarnika
Szybkie i smaczne klopsiki z piekarnika podane z ziemniakami i ulubioną suró...
Odsłon: 112
Rolady z jajecznicą
Polecam smaczne rolady z piersi kurczaka, rolady trochę w innym wydaniu bo z...
Odsłon: 202