Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pieczony kurczak z batatami i dynią"
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7273
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2730
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20257
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 594
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7273
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2730
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20257
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 594
Składniki
55 min • Porcja 260 kcal • Koszt porcji ok. 1,90 zł • Przepis na 6 porcji
Od kurczaka odcinam szyję, końcówki skrzydeł i kuper. marynaty mieszam z oliwą i nacieram nią tuszkę. Cebulę, czosnek i zioła kroję i obkładam nimi kurczaka. Wstawiam go do lodówki na noc.
Warzywa obieram i kroję: ziemniaki i batat jak frytki, dynię w kostkę. Ziemniaki, bataty, połowę oliwy, oregano, sól i pieprz mieszam i wykładam na blaszkę z papierem. Cebulę pokrojoną w piórka i dynię też mieszam z oliwą i przyprawami – układam na innej blaszce.
Kurczaka nabijam na butelkę lub wąski słoik z wodą. Wstawiam w brytfance do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piekę ok. 2 godzin. 45 min przed końcem pieczenia wstawiam blaszkę z batatami, a po 20 min z dynią.
<strong>Magdalena Kaczmarek z Poznania</strong>Źródło: Kobieta i życie