Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Piernikowe polędwiczki"
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 283
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 116
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4583
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 189
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 124
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 283
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 116
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4583
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 189
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 124
Składniki
Polędwiczki opłucz, osusz na papierowym ręczniku. Kolendrę, kardamon i goździki rozetrzyj w moździerzu. Jeden ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. Połowę miodu rozpuść w alkoholu (wódce, koniaku), połącz z przyprawami. Dodaj kilka łyżek oliwy. Zalej polędwiczki. Odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej do następnego dnia.
Cebulę i drugi ząbek czosnku obierz, drobno posiekaj. Zeszklij na 1-2 łyżkach oliwy z dodatkiem masła i reszty miodu. Włóż zamarynowane polędwiczki. Smaż z każdej strony po 10 minut.
Podsmażone mięso zdejmij z patelni, posól i trzymaj w cieple. Na patelnię wlej wino, doprowadź do wrzenia. Stopniowo dodawaj wysuszone wcześniej i drobno pokruszone pierniki. Ogrzewaj całość, mieszając, aż uzyskasz konsystencję aksamitnego sosu. Dopraw go do smaku solą i pieprzem.
Usmażone wcześniej polędwiczki przełóż z powrotem do sosu. Duś całość jeszcze ok. 10 min. Podawaj na stół z dowolnymi jarzynami.
Czas ok. 45 min; porcja – 140 kcal, cena 2 zł, 12 porcji.
Surowej polędwiczki nie należy solić. Przyprawa ta powoduje bowiem, że z mięsa podczas smażenia wypływają cenne soki. Najlepiej więc poczekać z doprawianiem do czasu, aż polędwiczka będzie gotowa.Źródło: Świat kobiety