Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Piernikowe polędwiczki"
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22674
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15026
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4783
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44994
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 675
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 780
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22674
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15026
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4783
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44994
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 675
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 780
Składniki
Polędwiczki opłucz, osusz na papierowym ręczniku. Kolendrę, kardamon i goździki rozetrzyj w moździerzu. Jeden ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. Połowę miodu rozpuść w alkoholu (wódce, koniaku), połącz z przyprawami. Dodaj kilka łyżek oliwy. Zalej polędwiczki. Odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej do następnego dnia.
Cebulę i drugi ząbek czosnku obierz, drobno posiekaj. Zeszklij na 1-2 łyżkach oliwy z dodatkiem masła i reszty miodu. Włóż zamarynowane polędwiczki. Smaż z każdej strony po 10 minut.
Podsmażone mięso zdejmij z patelni, posól i trzymaj w cieple. Na patelnię wlej wino, doprowadź do wrzenia. Stopniowo dodawaj wysuszone wcześniej i drobno pokruszone pierniki. Ogrzewaj całość, mieszając, aż uzyskasz konsystencję aksamitnego sosu. Dopraw go do smaku solą i pieprzem.
Usmażone wcześniej polędwiczki przełóż z powrotem do sosu. Duś całość jeszcze ok. 10 min. Podawaj na stół z dowolnymi jarzynami.
Czas ok. 45 min; porcja – 140 kcal, cena 2 zł, 12 porcji.
Surowej polędwiczki nie należy solić. Przyprawa ta powoduje bowiem, że z mięsa podczas smażenia wypływają cenne soki. Najlepiej więc poczekać z doprawianiem do czasu, aż polędwiczka będzie gotowa.Źródło: Świat kobiety