Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pierogi z borówkami"
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35715
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1211
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1759
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6017
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35715
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1211
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1759
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6017
        
        Składniki
Mąkę przesiej na stół, dodaj miękkie masło, jajko i żółtka. Wsyp sól. Zacznij zagniatać, dolewając powoli wodę, aż powstanie elastyczne ciasto. Włóż je do woreczka, zawiąż i odłóż na 20 minut.
Borówki umyj, osusz, przełóż do miski i rozgnieć dokładnie widelcem lub zmiksuj. Dodaj serek, cukier puder i esencję. Wymieszaj.
Ciasto cienko rozwałkuj. Wytnij szklanką kółka i na każde nałóż po łyżeczce nadzienia. Zlep po bokach i wrzucaj partiami na lekko osolony wrzątek. Gotuj do momentu, aż wypłyną na powierzchnię.
Owoce na sos rozgnieć, wrzuć do garnuszka. Podgrzewaj, aż puszczą sok, dodaj cukier i miód. Zagotuj. Polej ugotowane pierogi.
Prosto z piekarnika
Jeśli zostanie trochę pierogów, ułóż je w formie, posyp owocami i cukrem. Zapiecz.Źródło: Naj