Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pierogi z kapustą i grzybami"
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1246
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 111
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 41
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1033
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1246
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 111
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 41
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1033
Składniki
Kapustę przepłukać, odcisnąć, posiekać, ugotować w niewielkiej ilości wody. Grzyby moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej godzinę, odcedzić, ugotować w małej ilości wody, wraz z wywarem dodać do kapusty, poddusić, wystudzić.
Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle, dodać do kapusty.
Farsz doprawić solą, pieprzem, wystudzić.
Mąkę przesiać, połączyć z 500 ml ciepłej wody, 1 łyżką masła, szczyptą soli, zagnieść elastyczne ciasto, odstawić na ok. 20 min, potem cienko rozwałkować i wykrawać szklanką krążki.
Na każdy nakładać po 1 łyżeczce farszu, dobrze skleić brzegi. Gotowe pierogi wrzucać na osolony wrzątek, gotować ok. 2 min od wypłynięcia.
Do ciasta pierogowego możesz dodać jajko. Gotowe podawaj z podsmażoną cebulką lub sosem grzybowym zabielonym śmietaną.
ok. 160 minutŹródło: Twoje Imperium