Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To nasze ulubione danie wigilijne, chociaż w dzieciństwie niechętnie je jadaliśmy. Wybieraliśmy pierogi ruskie. Pierogi z kapustą i grzybami są delikatne, ale wyraziste w smaku. W Wielkopolsce raczej jadano w wigilię kapustę z grzybami, natomiast w Sandomierzu musiały być pierogi polane rumianą cebulką. Jedliśmy więc u babci Zosi kapustę z grzybami, a u babci Kseni pierogi z kapustą i grzybami.
Tym razem pierogi z kapustą i grzybami tzn z pieczarkami. Są bardzo smaczne....
Odsłon: 9142
Tradycyjne wigilijne pierogi z kapustą i grzybami, które są obowiązkową potra...
Odsłon: 5824
Zrobiłam na obiad tortille w formie rożków zapełnionych mięsem z kurczaka, pa...
Odsłon: 304
Smaczna sycąca i rozgrzewająca zupa połączyłam kaszę, ryż i ziemniaki i zupa...
Odsłon: 749
Szukasz nowego pomysłu, przepisu na polędwiczki? Koniecznie musisz spróbować...
Odsłon: 9623
Zrobiłam na obiad tortille w formie rożków zapełnionych mięsem z kurczaka, pa...
Odsłon: 304
Smaczna sycąca i rozgrzewająca zupa połączyłam kaszę, ryż i ziemniaki i zupa...
Odsłon: 749
Szukasz nowego pomysłu, przepisu na polędwiczki? Koniecznie musisz spróbować...
Odsłon: 9623
Składniki
Zarabiamy ciasto. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dorzucamy jajko i wlewamy olej. Łyżką mieszamy całość, aby mąka wchłonęła olej i żółtko. Zalewamy stopniowo mąkę posolonym wrzątkiem i mieszamy łyżką do momentu, aż ciasto nieco ostygnie i będzie można je wyrabiać rękoma. Wyrabiamy ciasto na stolnicy, aż będzie gładkie i nie będzie lepiło się do rąk. Jeśli jest zbyt rzadkie podsypujemy je odrobiną mąki i dalej wyrabiamy. Gotowe ciasto przykrywamy miską lub ściereczką i dajemy mu odpocząć. Ciasto z tych proporcji, na wrzątku wychodzi zawsze. Nowicjusz sobie z nim poradzi.
Przygotowujemy farsz. Farsz możemy zrobić dzień wcześniej. Najpierw musimy namoczyć grzyby w letniej wodzie na kilka godzin. Następnie namoczone grzyby lekko solimy i gotujemy do miękkości, 30-40 min. Wodę z grzybów odcedzamy do kapusty, którą gotujemy 30 minut w wywarze grzybowym z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i kminku. Kapustę odsączamy na sitku i wyciskamy z płynu dokładnie, rękoma. Grzyby i kapustę siekamy drobno. Możemy całość zamiast siekać, przepuścić przez maszynkę do mięsa, będzie szybciej. Teraz rozgrzewamy na patelni olej i szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Oleju nie dajemy zbyt dużo, aby farsz nie był rzadki. Łączymy farsz z cebulą, doprawiamy pieprzem, cukrem i solą ( z solą ostrożnie, kapusta jest z reguły mocno słona). Farsz można włożyć do lodówki
Lepimy pierogi. Teraz wałkujemy ciasto, wycinamy krążki, nakładamy farsz i lepimy pierogi. Wrzucamy ulepione pierogi na wrzącą, osoloną wodę. Kiedy wypłyną na wierzch, zmniejszamy ogień, gotujemy jeszcze minutę-dwie i wykładamy na półmisek posmarowany lekko olejem (pierogi nie przylepią się do talerza). Okraszamy je cebulką podsmażoną na oleju na złoty kolor. Pierogi gotowe
Pierogi można oczywiście ulepić dużo wcześniej i przechowywać w zamrażarce. W końcu w wigilię i tak mamy w kuchni pełno pracy. Z tego przepisu wychodzi 40 pierogów dużych ( krążki o średnicy 7 cm) lub 50 ( krążki o średnicy 6 cm).
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kotlety ruskie
Dania główne
Tortilla z kurczakiem zapiekana w piekarniku
Dania główne
Ryż z warzywami i kurczakiem
Dania główne
Jarmuż - klasyczny i wegański
Kotlety ruskie
Kotlety ruskie to smakowite, wegetariańskie kotleciki przygotowane z tych sam...
Odsłon: 1948
Tortilla z kurczakiem zapiekana w piekarniku
Zrobiłam na obiad tortille w formie rożków zapełnionych mięsem z kurczaka, pa...
Odsłon: 304