Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis z kuchni lubelskiej, gdzie miejsce ziemniaków często zajmuje kasza gryczana. Robi się z niej gołąbki i farsz do pierogów. Mnie bardzo te pierogi przypadły do gustu i na pewno na stałe wejdą do naszej domowej kuchni:D W oryginalnym przepisie* pierogi te są zapiekane w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 20 min. Ja zrobiłam tradycyjnie, ugotowałam i odsmażyłam na maśle.
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 1238
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 14828
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 848
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 1238
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 14828
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 848
Składniki
Kaszę ugotować na sypko, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstawić do przestygnięcia. Cebulę zeszklić na maśle, następnie wymieszać z kaszą i twarogiem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zagnieść ciasto z podanych składników, dolewając po trochu wody, tak aby było sprężyste i niezbyt twarde. Podzielić na dwie części. Rozwałkować, wyciąć szklanką kółka, napełnić farszem i skleić brzegi.
W dużym garnku zagotować wodę i na wrzątek wrzucać partiami pierogi, mieszając delikatnie drewnianą łyżką, aby się nie sklejały. Gdy pierogi wypłyną, gotować jeszcze 3min., wyjąć na durszlak, przelać cienkim strumieniem zimnej wody, przełożyć do półmiska polać roztopionym masłem lub smalcem, zamieszać. Podawać ze smażoną cebulką, wyciągnięte prosto z wody lub odsmażone na maśle. Gotowe:)