Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 11-10-2019
Pierogi z kaszą i serem to wspomnienie mojego dzieciństwa. Jak ja ich nie lubiłam! :) Teraz kocham :) Tak smak może zmienić się z biegiem lat. Podaję je ze śmietaną bądź stopioną słoninką z podrumienioną cebulą.
My name is patrol. Słoneczny patrol.
Odsłon: 69
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5467
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2554
My name is patrol. Słoneczny patrol.
Odsłon: 69
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5467
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2554
Składniki
Kaszę uparowałam. Można również użyć kaszy w woreczkach i ugotować. Ser zmieliłam na maszynce razem ze stopioną słoninką i podrumienioną cebulą. Połączyłam z kaszą i przyprawiłam do smaku.
Zrobiłam ciasto. Do przesianej mąki dodałam rozpuszczone masło, szczyptę soli i pół szklanki wody. Dolewałam wodę w trakcie wyrabiania ciasta jeśli była taka potrzeba. Ciasto miało mieć plastyczną konsystencję. W miarę potrzeby podsypywałam mąką żeby nie kleiło się do stolnicy.
Rozwałkowałam na grubość ok. 1 mm i wykrawałam kółka 12 cm średnicy. Na każde kółko wykładałam kopiastą łyżeczkę farszu i zaklejałam pieroga. Można z farszu uformować kulki i wtedy łatwiej się będzie zaklejało pierogi. Gotowałam pierogi w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju i 1/2 łyżeczki soli do ok. 2 minut od wypłynięcia na powierzchnię.