Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z kaszą gryczaną i serem białym

Przepis dnia 2019-10-11
Pierogi z kaszą gryczaną i serem białym

Autor:

Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 1456

Dodano:

Odsłon: 1341

Pierogi z kaszą i serem to wspomnienie mojego dzieciństwa. Jak ja ich nie lubiłam! :) Teraz kocham :) Tak smak może zmienić się z biegiem lat. Podaję je ze śmietaną bądź stopioną słoninką z podrumienioną cebulą.

Składniki

  • Na ciasto:
  • 500 g mąki
  • 1/4 kostki masła
  • szczypta soli
  • woda ok. 60-70 st.C
  • Na farsz:
  • 20 dkg kaszy gryczanej
  • 40 dkg białego sera
  • 1 cebula
  • kawałek słoninki ok. 15 dkg
  • sól, pieprz
  • Dodatkowo na omastę:
  • śmietana
  • stopiona słoninka z cebulką
  • 1 łyżka oleju do gotowania
  • 1/2 łyżeczki soli do gotowania
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kaszę uparowałam. Można również użyć kaszy w woreczkach i ugotować.

    Ser zmieliłam na maszynce razem ze stopioną słoninką i podrumienioną cebulą.

    Połączyłam z kaszą i przyprawiłam do smaku.

  2. Zrobiłam ciasto.

    Do przesianej mąki dodałam rozpuszczone masło, szczyptę soli i pół szklanki wody. Dolewałam wodę w trakcie wyrabiania ciasta jeśli była taka potrzeba. Ciasto miało mieć plastyczną konsystencję. W miarę potrzeby podsypywałam mąką żeby nie kleiło się do stolnicy.

  3. Rozwałkowałam na grubość ok. 1 mm i wykrawałam kółka 12 cm średnicy.

    Na każde kółko wykładałam kopiastą łyżeczkę farszu i zaklejałam pieroga. Można z farszu uformować kulki i wtedy łatwiej się będzie zaklejało pierogi.

    Gotowałam pierogi w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju i 1/2 łyżeczki soli do ok. 2 minut od wypłynięcia na powierzchnię.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń