Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna i inna wersja pierogów. Pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu i zdrowej kaszy gryczanej.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 506
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1786
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21984
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 506
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1786
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21984
Składniki
Farsz: Ugotowaną na aldente kaszę mieszamy z gotowanym mięsem drobiowym z rosołu ( u mnie z 4 skrzydełek z kurczaka). Podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę z drobniutko posiekanymi pieczarkami (najlepiej na maśle). Dodajemy do kaszy. Dodajemy posiekaną świeżą natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku. Jak ostygnie dodajemy jedno jajko i wkładamy na co najmniej 1,5 godziny do lodówki aby masa się zwarła.
Zagniatamy ciasto na pierogi. Korzystałam z proporcji : 2 szklanki mąki, 1 jajko, szczypta soli i niepełna szklanka ciepłej wody. W razie gdy ciasto będzie zbyt klejące dodać należy mąki. Ważne jest aby dodawana woda była ciepła wtedy ciasto jest elastyczne i łatwo się rozwałkowuje.
Rozwałkowujemy ciasto na grubość 2-3 mm, wycinamy koła. Na środek każdego kładziemy łyżeczkę farszu i sklejamy końce dokładnie aby w czasie gotowania farsz nie wypłynął. Wrzucamy na wrzącą osoloną wodę, gotujemy 2 minuty po wypłynięciu. Podajemy z okrasą z boczku lub cebulki. Pierożki przed podaniem można zapiec z okrasą w piekarniku.
Jeżeli chcemy zrobić wersję bardziej wytrawną - zamiast mięsa z kurczaka dajemy mięso z kaczki z rosołu a do ciasta na pierogi kilka łyżek mąki pełnoziarnistej.
Z podanych składników wychodzi około 25 pierogów.