Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 74
Dodano: 24.01.2013
Odsłon: 15832
1-2 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Farsz: Ugotowaną na aldente kaszę mieszamy z gotowanym mięsem drobiowym z rosołu ( u mnie z 4 skrzydełek z kurczaka). Podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę z drobniutko posiekanymi pieczarkami (najlepiej na maśle). Dodajemy do kaszy. Dodajemy posiekaną świeżą natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku. Jak ostygnie dodajemy jedno jajko i wkładamy na co najmniej 1,5 godziny do lodówki aby masa się zwarła.
Zagniatamy ciasto na pierogi. Korzystałam z proporcji : 2 szklanki mąki, 1 jajko, szczypta soli i niepełna szklanka ciepłej wody. W razie gdy ciasto będzie zbyt klejące dodać należy mąki. Ważne jest aby dodawana woda była ciepła wtedy ciasto jest elastyczne i łatwo się rozwałkowuje.
Rozwałkowujemy ciasto na grubość 2-3 mm, wycinamy koła. Na środek każdego kładziemy łyżeczkę farszu i sklejamy końce dokładnie aby w czasie gotowania farsz nie wypłynął. Wrzucamy na wrzącą osoloną wodę, gotujemy 2 minuty po wypłynięciu. Podajemy z okrasą z boczku lub cebulki. Pierożki przed podaniem można zapiec z okrasą w piekarniku.
Jeżeli chcemy zrobić wersję bardziej wytrawną - zamiast mięsa z kurczaka dajemy mięso z kaczki z rosołu a do ciasta na pierogi kilka łyżek mąki pełnoziarnistej.
Z podanych składników wychodzi około 25 pierogów.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

Konto usunięte 21 sierpnia 2014Zgłoś do usunięcia
Osobiście nie lubię pierogów z mięsem gotowanym i chętnie zamiast niego do kaszy i cebuli dodałabym twaróg lub bryndzę.Poza tym pierogi są super,świetne ciasto i dużo farszu-pierogi są pękate,a nie sama ciastolina.1 Kto głosował? | Odpowiedz

doris2302 09 kwietnia 2014Zgłoś do usunięcia
jadla sa pyszne jak ktos lubi kasze gryczana0 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 24 stycznia 2013Zgłoś do usunięcia
Bardzo mi się podoba ten pomysł na pierogi, wstawiam do ulubionych. Za ponysł 5.9 Kto głosował? | Odpowiedz