Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
PROSTE I SMACZNE... TANIE TEŻ
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4131
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416319
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2850
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4131
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416319
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2850
Składniki
Pierś indyka umyj i osusz. Natrzyj oliwą, osól, popieprz, natrzyj czosnkiem. Wóż do żarodopornego naczynia, którego dno jest zalane olejem, odstaw do lodówki na 20- 30 minut. W tym czasie umyj i obierz pory, następnie pokrój w plastry. Pierś nalezy wstawić do piekarnika na ok 40 minut. Piecz w temperaturze do 180 stopni. Na patelnie z oliwą wrzuć pory, przypraw solą i pieprzem, dolej wody. Duś pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.
Pod koniec pieczenia mięsa, zdejmij (tylko ostrożnie!) przykrywe naczynia żaroodpornego. Na wierzch piersi ułóż plastry sera żółtego. Jeśli ktoś dba o cholesterol zamaist plastrów proponuję wiórki ze startego sera. Przykryj, piec trzeba aż ser zacznie się topić.
Mięso pokrój w grubsze plastry. Nałóż na talerz. Nałóż pory, można również zrobić pierzynkę z pora na piersi indyczej. Podawać można w zasadzie ze wszystkim: ziemniakami, puree, frytkami i ryżem,a nawet z chlebem.
Dodatkowym atutem tego dania jest fakt, że super smakuje nawet jak mięso ostygnie. Wtedy można zrobić sobie np. kanapeczkę ;-)
POLECAM!