Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pikantna fasolowa na łopatce wieprzowej"
Składniki
porcje, czas ok. 60 min; porcja – 440 kcal, cena 3 zł.
Fasolę przebierz, przepłucz na sicie, a następnie umieść w naczyniu i zalej zimną wodą. Pozostaw na noc do namoczenia. Następnego dnia odcedź, przełóż do garnka, zalej świeżą wodą i gotuj 30 min bez dodatku soli.
W tym czasie cebulę obierz, opłucz i osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a następnie drobno poszatkuj. 1-2 ząbki czosnku przeciśnij przez praskę lub po obraniu drobno posiekaj.
W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Mięso opłucz, pokrój w większą kostkę, przesmaż. Wrzuć poszatkowaną cebulę, mieszając usmaż na szklisto. Dodaj czosnek. Smaż razem jeszcze 1-2 minuty. Zalej bulionem mięsnym (może być z kostki). Gotuj 20 minut.
Wrzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, wkrusz suszoną papryczkę chili. Dodaj ugotowaną fasolę oraz pół litra wywaru z jej gotowania. Gotuj kolejne 20 minut. Zupę połącz z przecierem pomidorowym, doprowadź do wrzenia. Zabiel kwaśną śmietaną.
Gotową zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Posyp posiekaną natką i koperkiem.Źródło: Świat kobiety