Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pikantna fasolowa na łopatce wieprzowej"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 101
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 101
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Składniki
porcje, czas ok. 60 min; porcja – 440 kcal, cena 3 zł.
Fasolę przebierz, przepłucz na sicie, a następnie umieść w naczyniu i zalej zimną wodą. Pozostaw na noc do namoczenia. Następnego dnia odcedź, przełóż do garnka, zalej świeżą wodą i gotuj 30 min bez dodatku soli.
W tym czasie cebulę obierz, opłucz i osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a następnie drobno poszatkuj. 1-2 ząbki czosnku przeciśnij przez praskę lub po obraniu drobno posiekaj.
W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Mięso opłucz, pokrój w większą kostkę, przesmaż. Wrzuć poszatkowaną cebulę, mieszając usmaż na szklisto. Dodaj czosnek. Smaż razem jeszcze 1-2 minuty. Zalej bulionem mięsnym (może być z kostki). Gotuj 20 minut.
Wrzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, wkrusz suszoną papryczkę chili. Dodaj ugotowaną fasolę oraz pół litra wywaru z jej gotowania. Gotuj kolejne 20 minut. Zupę połącz z przecierem pomidorowym, doprowadź do wrzenia. Zabiel kwaśną śmietaną.
Gotową zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Posyp posiekaną natką i koperkiem.Źródło: Świat kobiety