Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pikantne cebularze"
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30991
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3672
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 5230
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30991
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3672
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 5230
Składniki
ok. 60 minut
Wszystkie cebule obrać, pokroić w piórka. Jabłko umyć, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kawałeczki. Cebulę zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Dodać jabłka i smażyć przez chwilę. Odłożyć do wystudzenia.
Śmietanę utrzeć z żółtkiem. Wsypać suszony majeranek, nieco soli i pieprzu. Pokruszony twaróg wsypać do większej miseczki. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wlać mleko i pozostały olej. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego 16 małych placków.
Kolejno rozwałkować je na większe krążki. Krążki ułożyć na blachach wyłożonych pergaminem (zachować spore odstępy, bo placuszki w czasie pieczenia wyrosną). Posmarować śmietaną z żółtkiem.
Na każdym placuszku położyć porcję cebuli z jabłkiem. Posypać startym żółtym serem. Piec 20 minut w 200°C.Źródło: Życie na gorąco