Do góry

Dania główne Przepis na:

Pikantne ciasto farmerskie

Pikantne ciasto farmerskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Pikantne ciasto farmerskie"

Składniki

  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 2 marchewki
  • 20 dag zielonego groszku
  • 30 dag kiełbasy albo mortadeli
  • 30 dag brukselek
  • 1 żółta cukinia
  • 30 dag pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 2 jajka
  • 150 ml śmietany kremówki
  • sól
  • pieprz mielony
  • tłuszcz do formy
  • olej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Marchewki obierz, opłucz, pokrój na większe kawałki. Ugotuj w posolonej wodzie, osącz. Groszek wsyp na posolony wrzątek, gotuj 5 min, osącz. Wędlinę pokrój na kawałeczki, zrumień na oleju.

  2. Brukselki oczyść, zalej posoloną wodą, gotuj 10 min, osącz. Cukinię umyj, pokrój na kawałki. Pieczarki oczyść, pocierając wilgotnym ręcznikiem, potnij na ćwiartki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Obsmaż cukinię i pieczarki.

  3. Wszystkie przygotowane przełóż do jednej miski. Oprósz je solą i pieprzem. Dodaj obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek, wsyp zioła prowansalskie i wszystko delikatnie wymieszaj.

  4. Ciastem wylep okrągłą, natłuszczoną formę. Wyłóż przygotowane . Jajka zmiksuj ze śmietaną, przypraw. Sosem polej tartę. Piecz 20–30 min w 200 st.

  5. Jeszcze ciekawszy smak!

  6. Do sosu dodaj 10 dag pokruszonego pleśniowego sera, np. lazur oraz 1/3 szkl. drobno posiekanych orzechów włoskich.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń