Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pikantne muffiny z owczym serem"
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 901
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5497
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8668
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17791
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 901
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5497
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8668
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17791
Składniki
ok. 40 minut.
Ser pokruszyć. Bazylię opłukać, osuszyć, oderwać listki od 3 gałązek i posiekać je. Jajka wbić do miseczki. Dodać śmietanę, owczy ser i posiekaną bazylię. Roztrzepać, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Posmarować tłuszczem 4 foremki na muffinki. Każdą wyłożyć dwoma plasterkami boczku. Napełnić masą jajeczną. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 20-30 minut.
Pozostałe plasterki boczku przekroić na pół, wysmażyć na chrupko na suchej patelni. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Rukolę opłukać, osuszyć. Ocet winny wymieszać z solą i pieprzem. Ubić z olejem i musztardą na gęsty sos winegret. Polać nim listki rukoli, przemieszać. Muffinki wyjąć z foremek. Podawać z sałatką. Udekorować pozostałą bazylią.Źródło: Życie na gorąco