Do góry

Dania główne Przepis na:

pikantne zraziki

pikantne zraziki

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 157

Dodano:

Odsłon: 7214

pyszne zrazy z cebulką boczkiem i ogórkiem kiszonym. Dobre na każdy obiad.

Składniki

  • wołowina ok 1kg.
  • cebula 3 średnie sztuki
  • opakowanie boczku - wędzonego najlepiej juz w plasterkach
  • ogórek kiszony od 2-3 średnich sztuk
  • pieprz ziołowy
  • Sól
  • musztarda rosyjska
  • olej
  • sznurek do zawiązania
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • 2-3 szklanki wody
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
pikantne zraziki

Przygotowanie

  1. wołowinę kroimy w plastry o grubości ok 1cm, tłuczemy na cienkie plasterki. Cebulę kroimy w piórka i dusimy z łyżeczką pieprzu ziołowego i odrobiną soli. ogórka kiszonego również kroimy na paski średniej grubości.

  2. Mięsko nacieramy z obu stron pieprzem ziołowym, warstwę która będzie w środku smarujemy cienko musztardą, na posmarowaną warstwę układamy boczek tak aby pokrył cały płat wzdłuż, na to kładziemy cebulkę( ok łyżkę) na jednym końcu wraz z ogórkiem(2-3 pasków) i zawijamy. Następnie zawiązujemy szczelnie aby środek nam nie wypłynął.

  3. rozgrzewamy patelnię polewamy olejem i układamy nasze zraziki. Smażymy na rumiano z każdej strony.

  4. Po obsmażeniu wkładamy do garnka i podlewamy wodą[2-3szklanek] ( można dodać ziele angielskie i liście laurowe). Gotujemy na wolnym ogniu aż do osiągnięcia miękkości rozpływającego się mięsa w ustach.
    Rozrabiamy ciemny sos w proszku i dodajemy aby nasze zraziki pobulgotały w nim.

  5. Serwujemy najlepiej z ziemniaczkami i surówką. :) Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń