pyszna, własna i smakująca wszystkim!!! Pizzę robię na spotkania, tz. domówki i oczywiście każdy się zajada i prosi o przepis :-)
pizza "domówka"
Składniki
- mąka, 3 szkl.
- drożdże, 0,5 kost.
- oliwa, 3 łyż.
- sól, 0,5 łyżeczki
- letnia woda, 1 szkl.
- cukier, szczypta
Składniki
- mąka, 3 szkl.
- drożdże, 0,5 kost.
- oliwa, 3 łyż.
- sól, 0,5 łyżeczki
- letnia woda, 1 szkl.
- cukier, szczypta

Etapy przygotowania
do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokruszone drożdże, wlewamy oliwę, sól, cukier oraz ciepłą wodę. Wszystko zagniatamy, wyrabiamy i odstawiamy na chwilę. Ciasto nie wymaga konkretnego czasu do wyrastania, czas który poświęcimy na sos jest wystarczający :-) Jest to porcja na dwie pizze o śred.ok 30 cm, ciasto średniej grubości. Następnie przygotowujemy sos: puszka pomidorów, 3 łyż oliwy, 3-4 ząbki czosnku, przyprawy do pizzy (ulubione) sporo soli. Sos musi być "słonawy", można dodać pół szkl. białego wina wytrawnego. Wszystko zagotować tak aby wino odparowało. Doprawić do smaku, a następnie zmiksować.
Gdy skończymy gotowanie sosu ciasto jest już gotowe do wałkowania, .... na blaszkę kładziemy ciasto, następnie smarujemy połową sosu, na sos rzucamy starty ser (ja mieszam z mozzarellą) a na ser dowolne, ulubione dodatki. Osobiście uwielbiam z salami lub tuńczykiem. Pamiętajmy, żeby nie przesadzać z dodatkami. wierzch pizzy polewam 1 łyż. oliwy, posypuję przyprawami do pizzy i solą. Pieczemy na 250 st. od 10 do 12 min (bez termoobiegu)
Przepis w Waszym wykonaniu (12)


Komentarze do przepisu (12)
Ostatnio komentowane przepisy

Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 181

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 576

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 619
Ostatnio komentowane przepisy

Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 181

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 576

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 619



Składniki
- mąka, 3 szkl.
- drożdże, 0,5 kost.
- oliwa, 3 łyż.
- sól, 0,5 łyżeczki
- letnia woda, 1 szkl.
- cukier, szczypta
do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokruszone drożdże, wlewamy oliwę, sól, cukier oraz ciepłą wodę. Wszystko zagniatamy, wyrabiamy i odstawiamy na chwilę. Ciasto nie wymaga konkretnego czasu do wyrastania, czas który poświęcimy na sos jest wystarczający :-) Jest to porcja na dwie pizze o śred.ok 30 cm, ciasto średniej grubości. Następnie przygotowujemy sos: puszka pomidorów, 3 łyż oliwy, 3-4 ząbki czosnku, przyprawy do pizzy (ulubione) sporo soli. Sos musi być "słonawy", można dodać pół szkl. białego wina wytrawnego. Wszystko zagotować tak aby wino odparowało. Doprawić do smaku, a następnie zmiksować.
Gdy skończymy gotowanie sosu ciasto jest już gotowe do wałkowania, .... na blaszkę kładziemy ciasto, następnie smarujemy połową sosu, na sos rzucamy starty ser (ja mieszam z mozzarellą) a na ser dowolne, ulubione dodatki. Osobiście uwielbiam z salami lub tuńczykiem. Pamiętajmy, żeby nie przesadzać z dodatkami. wierzch pizzy polewam 1 łyż. oliwy, posypuję przyprawami do pizzy i solą. Pieczemy na 250 st. od 10 do 12 min (bez termoobiegu)
Dzisiaj zrobiłam pizze wg.Twojego przeisu ciasto jest petardziaste:). Do ulubionych!
Robiłam wczoraj pizze i ciasto jest bardzo dobre!!! Dałam jednak całą płaską łyżeczkę soli. Dziękuję za przepis.
Przepis godny polecenia zrobiłam pizze wczoraj i rodzinka nie mogła sie najeść :) Polecam bo jest PYSZNA !!!!
No w końcu rewelacyjny przepis na pizze :) Do ulubionych myk :)
przepis godny polecenia,pizza naprawdę bardzo smaczna ja dodałam do ciasta trochę oregano ma wtedy bardziej wyrazisty smak ...