Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszna, własna i smakująca wszystkim!!! Pizzę robię na spotkania, tz. domówki i oczywiście każdy się zajada i prosi o przepis :-)
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 41
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 55
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 47
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 74
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 41
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 55
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 47
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 74
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Składniki
do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokruszone drożdże, wlewamy oliwę, sól, cukier oraz ciepłą wodę. Wszystko zagniatamy, wyrabiamy i odstawiamy na chwilę. Ciasto nie wymaga konkretnego czasu do wyrastania, czas który poświęcimy na sos jest wystarczający :-) Jest to porcja na dwie pizze o śred.ok 30 cm, ciasto średniej grubości. Następnie przygotowujemy sos: puszka pomidorów, 3 łyż oliwy, 3-4 ząbki czosnku, przyprawy do pizzy (ulubione) sporo soli. Sos musi być "słonawy", można dodać pół szkl. białego wina wytrawnego. Wszystko zagotować tak aby wino odparowało. Doprawić do smaku, a następnie zmiksować.
Gdy skończymy gotowanie sosu ciasto jest już gotowe do wałkowania, .... na blaszkę kładziemy ciasto, następnie smarujemy połową sosu, na sos rzucamy starty ser (ja mieszam z mozzarellą) a na ser dowolne, ulubione dodatki. Osobiście uwielbiam z salami lub tuńczykiem. Pamiętajmy, żeby nie przesadzać z dodatkami. wierzch pizzy polewam 1 łyż. oliwy, posypuję przyprawami do pizzy i solą. Pieczemy na 250 st. od 10 do 12 min (bez termoobiegu)