Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pizza na tortilli po meksykańsku"
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 469
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2143
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 65
Propozycja na ozorki w słoikach, które mogą stać długo w lodówce. Są smaczne...
Odsłon: 36
Brakuje czasu na przygotowanie idealnych świąt? Wcale nie! Ten szybki piernik...
Odsłon: 956
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 469
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2143
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 65
Propozycja na ozorki w słoikach, które mogą stać długo w lodówce. Są smaczne...
Odsłon: 36
Brakuje czasu na przygotowanie idealnych świąt? Wcale nie! Ten szybki piernik...
Odsłon: 956
Składniki
Czas przygotowania 35 minut. Cena porcji ok. 2,70 zł.
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i smażymy na rozgrzanym oleju, uważając, aby cebula się nie przypaliła. Dodajemy mięso i dusimy. Na koniec dokładamy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy jeszcze przez kilka minut.
Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Do jogurtu dodajemy sól i pieprz, mieszamy.
Tortille wyjmujemy z opakowania i układamy na blacie. Na każdą wykładamy porcję mięsa i rozsmarowujemy po całym placku. Tortille przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy 5 minut w 220oC. Ważne, żeby tortille nie piekły się zbyt długo, gdyż ciasto będzie się kruszyć.
Po wyjęciu z piekarnika posypujemy sałatą i polewamy sosem jogurtowym. Kroimy w charakterystyczne dla pizzy trójkąty i podajemy jeszcze ciepłe. Danie doskonale smakuje również na zimno, jako przystawka lub przekąska.
Wartość odżywcza porcji 218 kcal Białko 12 g/Tłuszcz 11 g/Węglowodany 19 g.Źródło: Rewia