Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pizza paprykowa"
Czas ok. 50 min; porcja – 430 kcal, cena 2,50 zł.
Mąkę przesiej do miski. Drożdże zalej połową szklanki letniej wody, rozpuść. Połącz z mąką. Dodaj 3 łyżki oliwy, łyżeczkę cukru i szczyptę soli. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto na pizzę, uformuj z niego kulę. Odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia.
Wymieszaj przecier pomidorowy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i łyżką oliwy. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem.
Papryki opłucz, pokrój w paski. Karczochy osącz z zlewy, rozdrobnij. Szynkę pokrój w kosteczkę, umyte pomidory w plasterki, obraną cebulę w krążki. Osącz mozzarellę i kilka oliwek.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe podziel na 3 większe lub 6 mniejszych części. Rozwałkuj je i ułóż na blasze. Każdy blat posmaruj sosem pomidorowym. Obłóż papryką, karczochami, szynką, cebulą, plasterkami pomidorów oraz sera i oliwkami. Odstaw na 5 minut. Piecz 20-25 minut w temp. 200 st. Udekoruj bazylią.
Przygotowując świeże karczochy, trzeba pozbawić je zewnętrznych stwardniałych łusek. Jadalna i smaczna jest tylko główka kwiatu (serce). Biorąc pod uwagę dostępność i cenę tych warzyw, lepiej zdecydować się więc na karczochy z puszki.Źródło: Świat kobiety
Bardzo smaczny sposób na pierś z kurczaka nadziewaną pastą paprykową .
Odsłon: 667
Placek z kalafiora i białego sera to mniej kaloryczna wersja pszennej pizzy....
Odsłon: 1618
Sezamki należą do moich ulubionych słodkich przekąsek. Od jakiegoś czasu robi...
Odsłon: 3500
Lekka sałatka surimi. Doskonała na kolację lub na lekki posiłek do pracy.
Odsłon: 9490
Sezamki należą do moich ulubionych słodkich przekąsek. Od jakiegoś czasu robi...
Odsłon: 3500
Lekka sałatka surimi. Doskonała na kolację lub na lekki posiłek do pracy.
Odsłon: 9490
Składniki
Czas ok. 50 min; porcja – 430 kcal, cena 2,50 zł.
Mąkę przesiej do miski. Drożdże zalej połową szklanki letniej wody, rozpuść. Połącz z mąką. Dodaj 3 łyżki oliwy, łyżeczkę cukru i szczyptę soli. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto na pizzę, uformuj z niego kulę. Odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia.
Wymieszaj przecier pomidorowy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i łyżką oliwy. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem.
Papryki opłucz, pokrój w paski. Karczochy osącz z zlewy, rozdrobnij. Szynkę pokrój w kosteczkę, umyte pomidory w plasterki, obraną cebulę w krążki. Osącz mozzarellę i kilka oliwek.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe podziel na 3 większe lub 6 mniejszych części. Rozwałkuj je i ułóż na blasze. Każdy blat posmaruj sosem pomidorowym. Obłóż papryką, karczochami, szynką, cebulą, plasterkami pomidorów oraz sera i oliwkami. Odstaw na 5 minut. Piecz 20-25 minut w temp. 200 st. Udekoruj bazylią.
Przygotowując świeże karczochy, trzeba pozbawić je zewnętrznych stwardniałych łusek. Jadalna i smaczna jest tylko główka kwiatu (serce). Biorąc pod uwagę dostępność i cenę tych warzyw, lepiej zdecydować się więc na karczochy z puszki.Źródło: Świat kobiety
Przepisy Dania główne
Dania główne
Marokański chleb, kotlet na grillu i sos miętowy
Dania główne
Maakouda
Dania główne
Roladki ze szparagami
Dania główne
Kotlet schabowy, młode ziemniaki i surówka z rzodkiewki.
Marokański chleb, kotlet na grillu i sos miętowy
Marokańskie smaki przeniesione do naszego ogrodu. Nieziemsko wyrazisty w smak...
Odsłon: 40
Maakouda
Takie placki ziemniaczane są typowym marokańskim jedzeniem ulicznym. My je pr...
Odsłon: 73