Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pizza paprykowa"
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22644
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14980
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4755
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44840
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 660
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 714
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22644
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14980
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4755
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44840
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 660
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 714
Składniki
Czas ok. 50 min; porcja – 430 kcal, cena 2,50 zł.
Mąkę przesiej do miski. Drożdże zalej połową szklanki letniej wody, rozpuść. Połącz z mąką. Dodaj 3 łyżki oliwy, łyżeczkę cukru i szczyptę soli. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto na pizzę, uformuj z niego kulę. Odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia.
Wymieszaj przecier pomidorowy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i łyżką oliwy. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem.
Papryki opłucz, pokrój w paski. Karczochy osącz z zlewy, rozdrobnij. Szynkę pokrój w kosteczkę, umyte pomidory w plasterki, obraną cebulę w krążki. Osącz mozzarellę i kilka oliwek.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe podziel na 3 większe lub 6 mniejszych części. Rozwałkuj je i ułóż na blasze. Każdy blat posmaruj sosem pomidorowym. Obłóż papryką, karczochami, szynką, cebulą, plasterkami pomidorów oraz sera i oliwkami. Odstaw na 5 minut. Piecz 20-25 minut w temp. 200 st. Udekoruj bazylią.
Przygotowując świeże karczochy, trzeba pozbawić je zewnętrznych stwardniałych łusek. Jadalna i smaczna jest tylko główka kwiatu (serce). Biorąc pod uwagę dostępność i cenę tych warzyw, lepiej zdecydować się więc na karczochy z puszki.Źródło: Świat kobiety