Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pizza o oryginalnym smaku, świetne połączenie serów z grillowanym bakłażanem i zieloną pietruszką
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11446
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1225
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11979
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 2144
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11446
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1225
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11979
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 2144
Składniki
Mieszamy drożdze z cukrem, ucieramy, dodajemy wodę i 1 szklankę mąki. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na niecałą godzinę w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu, dodajemy resztę mąki lub trochę wiecej tak, aby ciasto odklejało się od ręki i aby się dało wałkować. Ja obsypuję blachę mąką i wałkuję na blasze, dopasowując kształt pizzy do blachy.
Na ciasto kładziemy zgrillowane bakłażany,ser pleśniowy typu Cammbert, plastry oscypka. Na pizzę daję to co może wyostrzyć smak serów: kapary, czerwoną cebulę posiekaną w piórka, oregano. Do tej pizzy pasuje natka zielonej pietruszki, którą posypujemy pizzę po wyjęciu z piekarnika.
Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni, na czas trudny do określenia, w każdym piekarniku inaczej, po prostu pieczemy do czasu, aż pizza będzie dobrze przyrumieniona.