Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pizza o oryginalnym smaku, świetne połączenie serów z grillowanym bakłażanem i zieloną pietruszką
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5816
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1272
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12511
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5254
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5816
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1272
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12511
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5254
Składniki
Mieszamy drożdze z cukrem, ucieramy, dodajemy wodę i 1 szklankę mąki. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na niecałą godzinę w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu, dodajemy resztę mąki lub trochę wiecej tak, aby ciasto odklejało się od ręki i aby się dało wałkować. Ja obsypuję blachę mąką i wałkuję na blasze, dopasowując kształt pizzy do blachy.
Na ciasto kładziemy zgrillowane bakłażany,ser pleśniowy typu Cammbert, plastry oscypka. Na pizzę daję to co może wyostrzyć smak serów: kapary, czerwoną cebulę posiekaną w piórka, oregano. Do tej pizzy pasuje natka zielonej pietruszki, którą posypujemy pizzę po wyjęciu z piekarnika.
Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni, na czas trudny do określenia, w każdym piekarniku inaczej, po prostu pieczemy do czasu, aż pizza będzie dobrze przyrumieniona.