Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pizza ze szparagami"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
czas ok. 60 min; porcja – 440 kcal, cena 3,20 zł
Mąkę wsyp do miski. Drożdże rozdrobnij do kubeczka, zalej letnim mlekiem oraz taką samą ilością letniej wody, dokładnie wymieszaj. Rozpuszczone drożdże wlej do miski z mąką. Dodaj szczyptę soli i łyżeczkę oleju. Wyrabiaj energicznie, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Przykryj, odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
Szparagi oczyść, obgotuj w osolonej wodzie, pokrój na kawałki. Ugotuj kolby kukurydzy. Przestudź, obkrój ostrym nożem ziarenka. Przecier pomidorowy dopraw posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części, rozwałkuj na placki i ułóż na pokrytej pergaminem blasze. Każdy placek posmaruj sosem pomidorowym i posyp startym żółtym serem. Obłóż pokrojonymi szparagami, kukurydzą, listkami szałwii oraz rukolą. Piecz 25-30 min w temp. 200 st.Źródło: Świat kobiety