Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizzowe bułeczki

Przepis dnia 2019-10-05
Pizzowe bułeczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 1456

Dodano:

Odsłon: 3519

Taką przekąskę zrobiłam domownikom tym razem. Coś jak pizza tylko w wydaniu bułki. Przekąska bardzo smaczna. Może przekąska to za mało powiedziane, ponieważ najeść się taką bułką można do syta!

Składniki

  • Na ciasto
  • 30 dkg mąki pszennej
  • 125 ml wody
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 dkg drożdży
  • 0,5 cm z kostki masła ok. 2 - 3 łyżki stopionego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • Dodatkowo:
  • 3 łyżki mleka
  • oregano i bazylia do posypania
  • Na farsz:
  • 1 połówka piersi kurczaka
  • 6 pieczarek
  • 1 cebula
  • 10 dkg żółtego sera
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, bazylia i oregano, szczypta ostrej i słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 łyżki kukurydzy
  • oliwki
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Drożdże rozpuściłam w kubeczku w ciepłej wodzie razem z cukrem. Dodałam dwie łyżki mąki z wcześniej już odmierzonej i wymieszałam na jednolitą masę. Odstawiłam zaczyn do wyrośnięcia.
    Kiedy zaczyn wyrósł dolałam go do mąki, dodałam rozkłócone jajko, sól i roztopione i ostudzone masło. Wyrobiłam ciasto, przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia.

    W tym czasie zrobiłam farsz do bułeczek.

  2. Pierś z kurczaka i cebulę pokroiłam w kostkę. Podsmażyłam na patelni a następnie dodałam pokrojone drobno pieczarki. Podsmażyłam i dodałam koncentrat pomidorowy. Dodałam kukurydzę i przyprawiłam do smaku solą, papryką oraz dodałam zioła po 1/2 łyżeczki bazylii i oregano.
    Zestawiłam z ognia do ostygnięcia.

  3. Kiedy farsz już ostygł, zaczęłam kleić bułeczki. Dłonie umoczyłam w mące i rwałam z ciasta kawałki i formowałam placek, na który nakładałam po 2 łyżki farszu i po 1 łyżce startego żółtego sera.
    Formowałam owalne bułeczki i wykładałam na blachę z papierem do pieczenia do wyrośnięcia. Z tej porcji wyszło mi 6 sporych bułek. Można zrobić mniejsze bułki oczywiście.

  4. Jajko rozkłóciłam razem z mlekiem i pędzelkiem smarowałam bułki. Posypywałam oregano i bazylią.

    Kiedy już wyrosły wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piekłam ok. 20 minut - do momentu aż bułki zarumienią się na ciemno złoty kolor.

    Oczywiście najsmaczniejsze te bułeczki były na ciepło :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń