Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taką przekąskę zrobiłam domownikom tym razem. Coś jak pizza tylko w wydaniu bułki. Przekąska bardzo smaczna. Może przekąska to za mało powiedziane, ponieważ najeść się taką bułką można do syta!
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 51
Kotlety ryżowe z marchewką, pietruszką i ciągnącym się żółtym serem to pyszna...
Odsłon: 84
Krem śmietankowy z dużą ilością serka mascarpone to u mnie w rodzinie krem nr...
Odsłon: 3592
Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym, to świetny pomysł na smaczny obiad...
Odsłon: 391
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 51
Kotlety ryżowe z marchewką, pietruszką i ciągnącym się żółtym serem to pyszna...
Odsłon: 84
Krem śmietankowy z dużą ilością serka mascarpone to u mnie w rodzinie krem nr...
Odsłon: 3592
Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym, to świetny pomysł na smaczny obiad...
Odsłon: 391
Składniki
Drożdże rozpuściłam w kubeczku w ciepłej wodzie razem z cukrem. Dodałam dwie łyżki mąki z wcześniej już odmierzonej i wymieszałam na jednolitą masę. Odstawiłam zaczyn do wyrośnięcia. Kiedy zaczyn wyrósł dolałam go do mąki, dodałam rozkłócone jajko, sól i roztopione i ostudzone masło. Wyrobiłam ciasto, przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia. W tym czasie zrobiłam farsz do bułeczek.
Pierś z kurczaka i cebulę pokroiłam w kostkę. Podsmażyłam na patelni a następnie dodałam pokrojone drobno pieczarki. Podsmażyłam i dodałam koncentrat pomidorowy. Dodałam kukurydzę i przyprawiłam do smaku solą, papryką oraz dodałam zioła po 1/2 łyżeczki bazylii i oregano. Zestawiłam z ognia do ostygnięcia.
Kiedy farsz już ostygł, zaczęłam kleić bułeczki. Dłonie umoczyłam w mące i rwałam z ciasta kawałki i formowałam placek, na który nakładałam po 2 łyżki farszu i po 1 łyżce startego żółtego sera. Formowałam owalne bułeczki i wykładałam na blachę z papierem do pieczenia do wyrośnięcia. Z tej porcji wyszło mi 6 sporych bułek. Można zrobić mniejsze bułki oczywiście.
Jajko rozkłóciłam razem z mlekiem i pędzelkiem smarowałam bułki. Posypywałam oregano i bazylią. Kiedy już wyrosły wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piekłam ok. 20 minut - do momentu aż bułki zarumienią się na ciemno złoty kolor. Oczywiście najsmaczniejsze te bułeczki były na ciepło :)