Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki wszystkich rodzajów są powszechnie lubiane – w szczególności przez dzieci. Kiedy jednak masz dość placków ziemniaczanych, z cukinii, naleśników i cebularzy, to danie z pewnością przypadnie ci do gustu. Placki warzywne z kuskusem to ciekawa propozycja, która zawiera bardzo delikatną i lubianą kaszę kuskus, a także zielone warzywa – brokuł i cukinię. Dzięki temu nie tylko placki są pożywne, ale także dostarczają licznych witamin i minerałów, zaspokajając dzienne zapotrzebowanie na składniki odżywcze.
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 508
Przepis dnia
Miękkie bułki drożdżowe wypełnione po brzegi kapustą kiszoną, kaszą jaglaną i...
Odsłon: 5154
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 488
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8914
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 508
Przepis dnia
Miękkie bułki drożdżowe wypełnione po brzegi kapustą kiszoną, kaszą jaglaną i...
Odsłon: 5154
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 488
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8914
Składniki
Kaszę kuskus ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ostudź ją, a następnie włóż do lodówki na ok. godzinę. Kasza przed dalszą obróbką powinna być dość zimna.
Cukinię, brokuł i cebulę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odsącz warzywa z wody, pozostawiając je na sitku i mocno dociskając przez 10-15 minut.
Warzywa dodaj do schłodzonej kaszy kuskus. Wbij jajka i dołóż mąkę oraz przyprawy. Wyrób jednolite i dość kleiste ciasto. Jeśli masa jest zbyt luźna, dodaj trochę mąki.
Na patelni rozgrzej olej. Smaż po 1-2 łyżki masy na jeden placek, na złoto z obu stron. Jeśli masa stała się zbyt wodnista, przed smażeniem przełóż kilka łyżek na sitko i odsącz wodę na chwilę przed smażeniem.
Po usmażeniu przekładaj placki na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Placki warzywne z kuskusem świetnie nadają się jako dodatek do mięsa lub samodzielne danie.