Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki wszystkich rodzajów są powszechnie lubiane – w szczególności przez dzieci. Kiedy jednak masz dość placków ziemniaczanych, z cukinii, naleśników i cebularzy, to danie z pewnością przypadnie ci do gustu. Placki warzywne z kuskusem to ciekawa propozycja, która zawiera bardzo delikatną i lubianą kaszę kuskus, a także zielone warzywa – brokuł i cukinię. Dzięki temu nie tylko placki są pożywne, ale także dostarczają licznych witamin i minerałów, zaspokajając dzienne zapotrzebowanie na składniki odżywcze.
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 199
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 306
Dzisiaj przedstawiam deser niejednego dzieciństwa. :) Krakersy przekładane kr...
Odsłon: 1496
Gulasz z szynki wieprzowej to pomysł na szybki , smaczny obiad dla całej rodz...
Odsłon: 33
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 423
Następny pomysł na skrzydełka, moją ulubioną część kurczaka. Tym razem miód i...
Odsłon: 32
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 199
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 306
Dzisiaj przedstawiam deser niejednego dzieciństwa. :) Krakersy przekładane kr...
Odsłon: 1496
Gulasz z szynki wieprzowej to pomysł na szybki , smaczny obiad dla całej rodz...
Odsłon: 33
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 423
Następny pomysł na skrzydełka, moją ulubioną część kurczaka. Tym razem miód i...
Odsłon: 32
Składniki
Kaszę kuskus ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ostudź ją, a następnie włóż do lodówki na ok. godzinę. Kasza przed dalszą obróbką powinna być dość zimna.
Cukinię, brokuł i cebulę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odsącz warzywa z wody, pozostawiając je na sitku i mocno dociskając przez 10-15 minut.
Warzywa dodaj do schłodzonej kaszy kuskus. Wbij jajka i dołóż mąkę oraz przyprawy. Wyrób jednolite i dość kleiste ciasto. Jeśli masa jest zbyt luźna, dodaj trochę mąki.
Na patelni rozgrzej olej. Smaż po 1-2 łyżki masy na jeden placek, na złoto z obu stron. Jeśli masa stała się zbyt wodnista, przed smażeniem przełóż kilka łyżek na sitko i odsącz wodę na chwilę przed smażeniem.
Po usmażeniu przekładaj placki na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Placki warzywne z kuskusem świetnie nadają się jako dodatek do mięsa lub samodzielne danie.