Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki wszystkich rodzajów są powszechnie lubiane – w szczególności przez dzieci. Kiedy jednak masz dość placków ziemniaczanych, z cukinii, naleśników i cebularzy, to danie z pewnością przypadnie ci do gustu. Placki warzywne z kuskusem to ciekawa propozycja, która zawiera bardzo delikatną i lubianą kaszę kuskus, a także zielone warzywa – brokuł i cukinię. Dzięki temu nie tylko placki są pożywne, ale także dostarczają licznych witamin i minerałów, zaspokajając dzienne zapotrzebowanie na składniki odżywcze.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94159
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2811
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3586
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1663
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2354
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94159
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2811
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3586
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1663
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2354
Składniki
Kaszę kuskus ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ostudź ją, a następnie włóż do lodówki na ok. godzinę. Kasza przed dalszą obróbką powinna być dość zimna.
Cukinię, brokuł i cebulę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odsącz warzywa z wody, pozostawiając je na sitku i mocno dociskając przez 10-15 minut.
Warzywa dodaj do schłodzonej kaszy kuskus. Wbij jajka i dołóż mąkę oraz przyprawy. Wyrób jednolite i dość kleiste ciasto. Jeśli masa jest zbyt luźna, dodaj trochę mąki.
Na patelni rozgrzej olej. Smaż po 1-2 łyżki masy na jeden placek, na złoto z obu stron. Jeśli masa stała się zbyt wodnista, przed smażeniem przełóż kilka łyżek na sitko i odsącz wodę na chwilę przed smażeniem.
Po usmażeniu przekładaj placki na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Placki warzywne z kuskusem świetnie nadają się jako dodatek do mięsa lub samodzielne danie.