Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Polędwica wołowa ze śliwkami"
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 187
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 305
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 187
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 305
Składniki
Mięso umyj, osusz, natrzyj solą i pieprzem, odstaw na godzinę. W tym czasie rozgrzej olej i podsmaż lekko boczek z posiekaną cebulą. Pięć śliwek przekrój na pół, wydrąż pestki i posyp cukrem. Resztę owoców pokrój w kostkę i obsmaż na maśle z dodatkiem soli i pieprzu.
Polędwicę rozkrój do połowy, wypełnij przekrojonymi śliwkami i ciasno zwiąż sznurkiem. Przełóż do naczynia żaroodpornego, obłóż wierzch i boki podsmażonymi owocami, boczkiem z cebulą i świeżym tymiankiem.
Podlej całość bulionem i piecz pod przykryciem około godziny w temperaturze 180 °C. Pod koniec pieczenia odkryj mięso. Podawaj je z ryżem lub ziemniakami i sałatą.
CZAS: około 1 godzinyŹródło: Dobry Tydzień