Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 22-07-2019
Szybkie w przygotowaniu, smaczne i delikatne w smaku danie.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1044
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 146
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2193
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4215
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1044
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 146
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2193
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4215
Składniki
Polędwiczkę umyłam pod bieżącą wodą i okroiłam ze zbędnych tłustych kawałków. Pokroiłam na grubość 1,5 cm-2 cm. Delikatnie ugniotłam dłonią i oprószyłam solą hiszpańską. Odstawiłam na pół godziny.
Na patelni rozgrzałam olej i wyłożyłam polędwiczki. Smażyłam ok. 3-4 minut z każdej strony aż obie strony polędwiczki ładnie się zarumieniły a boki zrobiły się jaśniejsze. Wyłączyłam ogień pod patelnią i odstawiłam na kilka krótkich minut, by mięso odpoczęło.
Na drugiej patelni rozpuściłam masło i dodałam pokrojoną w kostkę cebulkę. Zeszkliłam. Opłukane dokładnie kurki dodałam do zeszklonej cebuli i smażyłam ok. 6 minut. W tym czasie kurki puściły sok. Następnie wlałam śmietankę i delikatnie jeszcze wszystko podgrzałam. Posoliłam. Dodałam łyżkę pokrojonej natki z pietruszki.
Wykładałam na talerz polędwiczki z sosem kurkowym w towarzystwie sałaty.
Notatki: * do przyprawienia polędwiczek możemy również użyć soli, pieprzu lub ulubionych ziół do mięs