Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 22-07-2019
Szybkie w przygotowaniu, smaczne i delikatne w smaku danie.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 768
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22810
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15226
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4918
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45824
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 768
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22810
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15226
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4918
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45824
Składniki
Polędwiczkę umyłam pod bieżącą wodą i okroiłam ze zbędnych tłustych kawałków. Pokroiłam na grubość 1,5 cm-2 cm. Delikatnie ugniotłam dłonią i oprószyłam solą hiszpańską. Odstawiłam na pół godziny.
Na patelni rozgrzałam olej i wyłożyłam polędwiczki. Smażyłam ok. 3-4 minut z każdej strony aż obie strony polędwiczki ładnie się zarumieniły a boki zrobiły się jaśniejsze. Wyłączyłam ogień pod patelnią i odstawiłam na kilka krótkich minut, by mięso odpoczęło.
Na drugiej patelni rozpuściłam masło i dodałam pokrojoną w kostkę cebulkę. Zeszkliłam. Opłukane dokładnie kurki dodałam do zeszklonej cebuli i smażyłam ok. 6 minut. W tym czasie kurki puściły sok. Następnie wlałam śmietankę i delikatnie jeszcze wszystko podgrzałam. Posoliłam. Dodałam łyżkę pokrojonej natki z pietruszki.
Wykładałam na talerz polędwiczki z sosem kurkowym w towarzystwie sałaty.
Notatki: * do przyprawienia polędwiczek możemy również użyć soli, pieprzu lub ulubionych ziół do mięs