Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pomidorowa z awokado"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 196
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 207
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 196
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 207
Składniki
czas ok. 40 min; porcja – 260 kcal, cena 3 zł
Pomidory natnij na krzyż. Ułóż je na sicie, sparz wrzątkiem, a potem przelej zimną wodą. Obierz ze skórki. Usuń gniazda nasienne i nasady ogonków. Miąższ pokrój na kawałki.
Cebule oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Następnie przyrumień je w garnku na rozgrzanym smalcu. Dodaj pokrojone pomidory. Całość zalej wywarem drobiowym (może być z kostki), doprowadź do wrzenia i gotuj około 15 minut.
Tortille porozrywaj na mniejsze kawałki, wrzuć na patelnię z 1-2 łyżkami oleju, przesmaż na jasnozłoty kolor. Awokado umyj, obierz ze skórki, usuń pestkę. Miąższ pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny.
Zupę zmiksuj, dopraw solą, pieprzem oraz chili. Podawaj z plasterkami awokado i kawałkami tortilli. Dekoruj kwaśną śmietaną i natką.
<strong>Domowe tortille</strong>
Połącz 3/4 szklanki ciepłej wody z 3 łyżkami oleju. Dodaj po szklance mąki pszennej i kukurydzianej oraz pół łyżeczki soli, zagnieć i odstaw na 30 minut. Podziel ciasto na małe kulki, rozwałkuj cienko. Smaż tortille na suchej patelni.Źródło: Świat kobiety