Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pomidorowe koreczki z sosem pesto"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10686
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 914
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9124
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10686
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 914
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9124
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
porcji, czas ok. 20 min; porcja – 150 kcal, cena 2,50 zł.
Bazylię opłucz starannie, osusz. Oderwij listki z połowy jednego pęczka. Resztę posiekaj grubo wraz z łodyżkami, wrzuć do wysokiego naczynia. Wsyp orzeszki ziemne (lub piniowe).
Czosnek obierz z os łonek, dodaj do bazylii z orzechami. Wlej ok. 1/3 szklanki oliwy. Zmiksuj całość na gładkie pesto. Dopraw je do smaku sporą szczyptą soli. Jeśli pesto jest zbyt gęste, wlej nieco więcej oliwy.
Pieczywo tostowe rozłóż na blacie lub desce do krojenia. Foremką do ciastek lub ostrym nożem powycinaj z pieczywa parzystą liczbę takich samych krążków.
Pomidory ponacinaj na krzyż, ułóż na sicie i sparz wrzątkiem. Przelej zimną wodą, a następnie obierz ze skórki. Odetnij wierzchy i spody. Środkowe części pomidorów pokrój w plastry, wycinając przy tym gniazda nasienne.
Połowę krążków tostowych posmaruj cienką warstwą majonezu. Rozłóż plasterki pomidorów. Oprósz je solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na pomidorach ułóż pozostawione w całości listki bazylii (ewentualnie także innych świeżych ziół).
Pozostałe krążki również posmaruj majonezem. Przykryj wieżyczki (majonezem do spodu). Zepnij wykałaczkami. Podawaj z pesto.Źródło: Świat kobiety