Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Potrawka drobiowa"
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3771
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3814
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 385
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 714
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3771
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3814
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 385
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 714
Składniki
Mąkę wysyp na pokrytą pergaminem blachę. Wstaw ją do piekarnika i praż kilka minut w temp. 200 st. Ostudź.
Mięso opłucz, osusz, a potem pokrój na małe kawałeczki. Oprósz solą, pieprzem i chili w proszku. Obsmaż na 1-2 łyżkach masła.
Cebule obierz, drobno poszatkuj. Łodygi selera naciowego opłucz, oczyść z włókien i pokrój na małe kawałki. Paprykę umyj, pozbaw nasion. Miąższ posiekaj. Obrany czosnek rozdrobnij.
W rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej kolejne 1-2 łyżki masła. Wrzuć cebulę, czosnek, kawałki selera i paprykę. Dodaj szczyptę tymianku, listki laurowe. Posyp łyżką cukru. Smaż, aż się skarmelizuje.
Dodaj posiekane pomidory z zalewą oraz uprażoną mąkę i wywar. Mieszając, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień. Wrzuć posiekane dymki. Gotuj ok. 20 minut. Zdejmij z ognia, dodaj mięso. Dopraw solą, chili i sokiem z cytryny. Ozdób bazylią i natką.
czas ok. 45 min; porcja – 350 kcal, cena 4,80 zł
Jeśli zdarzy ci się przesolić drobiowe kotlety, nie denerwuj się. Danie można uratować. Wystarczy przygotować w osobnym naczyniu niesłony sos, a potem wrzucić do niego mięso i kilka minut podusić.Źródło: Świat kobiety