Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pożywna lasagne ze szpinakiem"
Kotlety z delikatnego mięsa z piersi kurczaka faszerowane pieczarkami z cebul...
Odsłon: 176
Ziemniaki z marchewką do obiadu to jeden ze sposobów przemycania zdrowia do n...
Odsłon: 248
Propozycja na wykwintny deser z nutą rumu.
Odsłon: 81
Jeden z najlepszych serników
Odsłon: 3000
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania. Idealnie spraw...
Odsłon: 173
Kotlety z delikatnego mięsa z piersi kurczaka faszerowane pieczarkami z cebul...
Odsłon: 176
Ziemniaki z marchewką do obiadu to jeden ze sposobów przemycania zdrowia do n...
Odsłon: 248
Propozycja na wykwintny deser z nutą rumu.
Odsłon: 81
Jeden z najlepszych serników
Odsłon: 3000
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania. Idealnie spraw...
Odsłon: 173
Składniki
ok. 75 minut.
Szpinak pokroić na kawałeczki. Włożyć na chwilę do wrzącej wody, dobrze odsączyć. Szalotki i czosnek obrać, posiekać. Listki szałwii drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić 2/3 szalotek i czosnek. Dodać szpinak, smażyć kilka minut. Pod koniec przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Zdjąć z patelni.
Rozgrzać resztę oliwy. Zeszklić na niej pozostałe szalotki. Wlać śmietanę, zagotować. Zdjąć z ognia. Dodać szałwię i połowę startego parmezanu. Mieszać, aż ser się rozpuści. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Żaroodporne naczynie posmarować tłuszczem. Na spodzie rozsmarować nieco sosu śmietanowo-serowego. Warstwami układać płaty makaronu i masę szpinakową. Każdą warstwę smarować sosem. Wierzch lasagne posypać resztą parmezanu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piec 40 minut. Danie udekorować szałwią.Źródło: Życie na gorąco