Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pożywna lasagne ze szpinakiem"
To sałatka z produktów, które zazwyczaj mamy w swojej spiżarni. Jest prosta i...
Odsłon: 318
Proste do przygotowania, efektowne ciasto. Warto przygotować je dzień wcześni...
Odsłon: 4438
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 390
Prażucha to pyszne, tradycyjne danie kuchni polskiej, sprawdzi się jako dodat...
Odsłon: 29422
To sałatka z produktów, które zazwyczaj mamy w swojej spiżarni. Jest prosta i...
Odsłon: 318
Proste do przygotowania, efektowne ciasto. Warto przygotować je dzień wcześni...
Odsłon: 4438
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 390
Prażucha to pyszne, tradycyjne danie kuchni polskiej, sprawdzi się jako dodat...
Odsłon: 29422
Składniki
ok. 75 minut.
Szpinak pokroić na kawałeczki. Włożyć na chwilę do wrzącej wody, dobrze odsączyć. Szalotki i czosnek obrać, posiekać. Listki szałwii drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić 2/3 szalotek i czosnek. Dodać szpinak, smażyć kilka minut. Pod koniec przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Zdjąć z patelni.
Rozgrzać resztę oliwy. Zeszklić na niej pozostałe szalotki. Wlać śmietanę, zagotować. Zdjąć z ognia. Dodać szałwię i połowę startego parmezanu. Mieszać, aż ser się rozpuści. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Żaroodporne naczynie posmarować tłuszczem. Na spodzie rozsmarować nieco sosu śmietanowo-serowego. Warstwami układać płaty makaronu i masę szpinakową. Każdą warstwę smarować sosem. Wierzch lasagne posypać resztą parmezanu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piec 40 minut. Danie udekorować szałwią.Źródło: Życie na gorąco