Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pożywna lasagne ze szpinakiem"
ok. 75 minut.
Szpinak pokroić na kawałeczki. Włożyć na chwilę do wrzącej wody, dobrze odsączyć. Szalotki i czosnek obrać, posiekać. Listki szałwii drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić 2/3 szalotek i czosnek. Dodać szpinak, smażyć kilka minut. Pod koniec przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Zdjąć z patelni.
Rozgrzać resztę oliwy. Zeszklić na niej pozostałe szalotki. Wlać śmietanę, zagotować. Zdjąć z ognia. Dodać szałwię i połowę startego parmezanu. Mieszać, aż ser się rozpuści. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Żaroodporne naczynie posmarować tłuszczem. Na spodzie rozsmarować nieco sosu śmietanowo-serowego. Warstwami układać płaty makaronu i masę szpinakową. Każdą warstwę smarować sosem. Wierzch lasagne posypać resztą parmezanu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piec 40 minut. Danie udekorować szałwią.Źródło: Życie na gorąco
pyszny szpinak, doskonały jako dodatek do dań mięsnych lub jako przystawka.
Odsłon: 1469
Smakowite kawałki kurczaka smażone, podane z ziemniakami polanymi tłuszczem i...
Odsłon: 94
Sezon owocowy się rozkręca, więc u nas na stole pojawiają się często koktajle...
Odsłon: 148
Dzisiaj polecam bardzo smaczne, pulchne, mięciutkie wprost rozpływające się w...
Odsłon: 155
Smakowite kawałki kurczaka smażone, podane z ziemniakami polanymi tłuszczem i...
Odsłon: 94
Sezon owocowy się rozkręca, więc u nas na stole pojawiają się często koktajle...
Odsłon: 148
Dzisiaj polecam bardzo smaczne, pulchne, mięciutkie wprost rozpływające się w...
Odsłon: 155
Składniki
ok. 75 minut.
Szpinak pokroić na kawałeczki. Włożyć na chwilę do wrzącej wody, dobrze odsączyć. Szalotki i czosnek obrać, posiekać. Listki szałwii drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić 2/3 szalotek i czosnek. Dodać szpinak, smażyć kilka minut. Pod koniec przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Zdjąć z patelni.
Rozgrzać resztę oliwy. Zeszklić na niej pozostałe szalotki. Wlać śmietanę, zagotować. Zdjąć z ognia. Dodać szałwię i połowę startego parmezanu. Mieszać, aż ser się rozpuści. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Żaroodporne naczynie posmarować tłuszczem. Na spodzie rozsmarować nieco sosu śmietanowo-serowego. Warstwami układać płaty makaronu i masę szpinakową. Każdą warstwę smarować sosem. Wierzch lasagne posypać resztą parmezanu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piec 40 minut. Danie udekorować szałwią.Źródło: Życie na gorąco
Przepisy Dania główne
Dania główne
Szparagi z makaronem i sosem
Dania główne
Smażone kurze bioderka, ziemniaki i marynowane ogóreczki.
Dania główne
Klopsiki z piekarnika
Dania główne
Rolady z jajecznicą
Szparagi z makaronem i sosem
Makaron tagliatelle w kremowym sosie śmietanowym ze szparagami to pomysł na s...
Odsłon: 133
Smażone kurze bioderka, ziemniaki i marynowane ogóreczki.
Smakowite kawałki kurczaka smażone, podane z ziemniakami polanymi tłuszczem i...
Odsłon: 94