Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Prowansalskie zawijańce z cukinią"
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3686
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 620
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3796
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 362
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 665
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3686
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 620
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3796
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 362
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 665
Składniki
Cebule obierz, pokrój w plasterki, zeszklij je na łyżce rozgrzanego oleju. Potem oprósz solą, pieprzem, wsyp cukier. Smaż dalej, aż cukier skarmelizuje się. Skrop octem winnym, dodaj masło i duś jeszcze 2 minuty. Zdejmij z ognia. Cukinie umyj, oczyść, jedną z nich pokrój wzdłuż na cienkie plasterki, a resztę w grubą kostkę.
Mięso opłucz, wytrzyj do sucha. Każdy filet rozetnij na płat, lekko je rozbij. Potem posyp solą oraz pieprzem. Na płatach mięsa rozłóż plasterki szynki oraz plastry cukinii i po porcji duszonej cebuli. Całość zwiń, ew. zwiąż sznureczkiem albo zepnij wykałaczkami, by roladki nie rozpadły się. Papryki oczyść, strąki umyj, pokrój w kostkę. Pomidorki opłucz, potnij na połówki.
Na dużej głębokiej patelni rozgrzej resztę oleju, włóż roladki. Smaż je ok. 3 minuty. Zdejmij z patelni.
Na tym samym tłuszczu podsmaż pokrojoną wcześniej cukinię oraz pomidory i paprykę. Zioła umyj, odłóż trochę do dekoracji, resztę posiekaj i wrzuć do warzyw. Dodaj pomidory z puszki oraz sól i pieprz do smaku. Połóż roladki.
Zmniejsz płomień i duś pod przykryciem 15 minut. Gotowe danie udekoruj odłożonymi ziołami.
ok. 35 minut, 1 porcja 450 kcalŹródło: Tina