Do góry

Dania główne Przepis na:

Przystawka z cukinii

Przystawka z cukinii

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Przystawka z cukinii"

Składniki

  • 2 średnie cukinie
  • po strąku żółtej i czerwonej papryki
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 20 dag sera mozzarella
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • pół pęczka bazylii do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. czas ok. 40 min; porcja – 270 kcal, cena 2,80 zł

  2. Cukinie umyj starannie pod bieżącą wodą, pozostaw ze skórką. Odetnij zgrubiałe końce. Resztę pokrój w grubsze plasterki. Jeśli cukinie są cienkie, krój je ukośnie.

  3. Strąki kolorowych papryk opłucz, osusz, przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w kostkę. Pomidory opłucz, osusz, pozbaw nasion, poszatkuj. Jeśli chcesz, możesz je wcześniej sparzyć oraz obrać ze skórki.

  4. Cebulę obierz, poszatkuj. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i posiekaj. Pomidory wymieszaj z papryką, cebulą i czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem.

  5. Plastry cukinii rozłóż na blasze. Na każdym umieść część wymieszanych warzyw. Skrop olejem i posyp startą mozzarellą. Piecz 10-15 minut w temp. 180 st. Przed podaniem posyp obficie listkami bazylii.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń