Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pulpety w pomidorach"
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 2946
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 1074
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 2946
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 1074
Składniki
Brukselkę oczyść, opłucz i wrzuć na wrzątek. Dodaj po pół łyżeczki soli i cukru, gotuj 5-7 minut. Mieloną łopatkę wieprzową przełóż do miski. Cebule obierz, dowolnie poszatkuj.
Oczyszczone marchewki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć cebulę i marchewkę, przesmaż. Połowę warzyw przełóż do masy mięsnej, resztę pozostaw na patelni.
Kajzerkę namocz w mleku, odciśnij. Dodaj do mięsa. Wbij jajko, wyrób masę. Dopraw ją solą, pieprzem, gałką muszkatołową i czosnkiem w proszku. Uformuj malutkie pulpety. Obsmaż je na łyżce oleju i wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj 10 minut.
Do pozostałych na patelni warzyw dodaj pomidory z puszki, duś razem 2-3 minuty. Dopraw do smaku koncentratem pomidorowym, solą, cukrem i pieprzem. Włóż pulpety oraz osączoną brukselkę. Chwilę ogrzewaj, posyp 2-3 łyżkami posiekanej natki.
porcji, czas ok. 40 min; porcja – 360 kcal, cena 2,30 zł.
Mielone pulpety nie muszą składać się z samego mięsa. Do masy, prócz jajka i przypraw, z powodzeniem możesz dodać gotowane i przeci- śnięte przez pra- skę ziemniaki, ryż, kaszę gryczaną, a nawet biały ser.
. Zapach brukselki będzie mniej wyczuwalny, jeśli do garnka dolejesz mleko.Źródło: Świat kobiety