Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Puszyste racuszki"
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 95
Polecam.
Odsłon: 715
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 77
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 95
Polecam.
Odsłon: 715
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 77
Składniki
Jedno jajko wbij do miski. Roztrzep widelcem. Wsyp przesianą mąkę. Wlej naturalną maślankę (jeśli chcesz, połowę maślanki możesz zastąpić gazowaną wodą mineralną lub kefirem). Dodaj szczyptę soli oraz proszek do pieczenia.
Przygotowane utrzyj starannie za pomocą miksera ustawionego na najwyższe obroty. Gładkie ciasto odstaw na około 30 minut, aby lekko zgęstniało. Idealne ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.
W międzyczasie przygotuj owoce do placków. Przebierz, opłucz pod bieżącą wodą i pozostaw do osączenia świeże owoce (np. borówki amerykańskie, maliny). Zasyp je w miseczce 1-2 łyżkami cukru. Odstaw, aby puściły sok. Możesz też wykorzystać owoce mrożone (musisz je wcześniej rozmrozić) lub z kompotu.
Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju. Partiami smaż puszyste placki. Układaj je na ogrzanych talerzach. Co pewien czas uzupełniaj olej na patelni.
Gotowe placuszki układaj piętrowo na talerzykach. Polewaj naturalnym płynnym miodem (ewentualnie syropem klonowym) oraz owocami wraz z powstałym sosem. Serwuj jako słodkie danie obiadowe lub deser.Źródło: Świat kobiety