Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Quiche lotaryński z boczkiem"
Schab faszerowany to już w pewnym sensie tradycyjne mięsko na świątecznym sto...
Odsłon: 19
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 112
Świąteczne smaki.
Odsłon: 97
Schab faszerowany to już w pewnym sensie tradycyjne mięsko na świątecznym sto...
Odsłon: 19
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 112
Świąteczne smaki.
Odsłon: 97
Składniki
Mąkę wymieszaj z solą, posiekanym masłem oraz jajkiem. rozcieraj w palcach, aż powstanie drobna kruszonka. Następnie wlej mleko i zagnieć gładkie ciasto. Uformuj je w kulkę. Zawiń ją w folię i włóż na 20 minut do lodówki. W tym czasie rozgrzej piekarnik do tempera- tury 180°C.
Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na placek nieco większy niż średnica formy. Wylep nim dno oraz boki. Wstaw do lodówki na 20 minut. Spód tarty nakłuj widelcem i przykryj folią aluminiową. Wsyp suchą fasolę i wstaw do piekarnika. Piecz przez 15 minut. Następnie usuń folię i obciążenie. Dopiecz, by tarta ładnie się zarumieniła.
Na patelni usmaż pokrojony w paseczki boczek. Gdy lekko się zrumieni, wlej syrop klonowy. W misce połącz jajka, śmietanę, ser i mleko. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie zmiksuj na jednolitą masę. Całość wlej na placek i posyp boczkiem. Piecz przez 40 minut, aż nadzienie stężeje.Źródło: Na żywo