Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Quiche lotaryński z boczkiem"
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 215
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 721
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 901
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 215
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 721
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 901
Składniki
Mąkę wymieszaj z solą, posiekanym masłem oraz jajkiem. rozcieraj w palcach, aż powstanie drobna kruszonka. Następnie wlej mleko i zagnieć gładkie ciasto. Uformuj je w kulkę. Zawiń ją w folię i włóż na 20 minut do lodówki. W tym czasie rozgrzej piekarnik do tempera- tury 180°C.
Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na placek nieco większy niż średnica formy. Wylep nim dno oraz boki. Wstaw do lodówki na 20 minut. Spód tarty nakłuj widelcem i przykryj folią aluminiową. Wsyp suchą fasolę i wstaw do piekarnika. Piecz przez 15 minut. Następnie usuń folię i obciążenie. Dopiecz, by tarta ładnie się zarumieniła.
Na patelni usmaż pokrojony w paseczki boczek. Gdy lekko się zrumieni, wlej syrop klonowy. W misce połącz jajka, śmietanę, ser i mleko. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie zmiksuj na jednolitą masę. Całość wlej na placek i posyp boczkiem. Piecz przez 40 minut, aż nadzienie stężeje.Źródło: Na żywo