Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Quiche z porem, dynią i orzechami"
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34157
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1362
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113599
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34157
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1362
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113599
Składniki
Dynię obierz, pozbaw nasion i pokrój na małe kawałki. Rozłóż je na blasze, skrop olejem i posyp solą. Piecz około 30 min w 190 st.
Zagnieć kruche ciasto z mąki, masła, 2 jajek oraz szczypty soli. Schładzaj 20 min, a potem rozwałkuj. Wylep spód i boki prostokątnej formy. Piecz 10-12 minut w temp. 200 st. Pory oczyść starannie, pokrój w krążki, przesmaż na 2 łyżkach oleju.
Ser pokrusz. Pozostałe jajka rozkłóć ze śmietaną. Dodaj ser, zmiksuj. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na podpieczonym spodzie rozłóż pory i dynię. Zalej masą jajeczną. Zapiekaj razem 20-25 min. Posyp 2 łyżkami posiekanych orzechów laskowych.
12 porcji, czas ok. 70 min; porcja – 320 kcal, cena 1,70 zł.Źródło: Świat kobiety