Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Quiche z porem, dynią i orzechami"
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 217
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 982
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 511
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666483
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 217
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 982
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 511
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666483
Składniki
Dynię obierz, pozbaw nasion i pokrój na małe kawałki. Rozłóż je na blasze, skrop olejem i posyp solą. Piecz około 30 min w 190 st.
Zagnieć kruche ciasto z mąki, masła, 2 jajek oraz szczypty soli. Schładzaj 20 min, a potem rozwałkuj. Wylep spód i boki prostokątnej formy. Piecz 10-12 minut w temp. 200 st. Pory oczyść starannie, pokrój w krążki, przesmaż na 2 łyżkach oleju.
Ser pokrusz. Pozostałe jajka rozkłóć ze śmietaną. Dodaj ser, zmiksuj. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na podpieczonym spodzie rozłóż pory i dynię. Zalej masą jajeczną. Zapiekaj razem 20-25 min. Posyp 2 łyżkami posiekanych orzechów laskowych.
12 porcji, czas ok. 70 min; porcja – 320 kcal, cena 1,70 zł.Źródło: Świat kobiety