Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Risotto z burakami"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 675
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 42
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 675
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 42
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Składniki
Buraki obierz, pokrój w większe kawałki i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą i posól.
Piecz w piekarniku w 180° C przez 40 minut. Cebulę i czosnek pokrój drobno i obsmaż w garnku na połowie masła.
Dodaj ryż i również podsmaż. Całość zalej winem i mieszaj, aż wyparuje. Stale mieszając, do garnka dolewaj po jednej łyżce wazowej wrzącego bulionu. Każdą kolejną porcję wlewaj dopiero, kiedy ta poprzednia wsiąknie w ryż.
Buraki drobno pokrój i wmieszaj z ryżem. Dodaj do risotta resztę masła i ser. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj ze śmietaną i parmezanem.Źródło: Na żywo