Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rolada z boczku"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 90
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2693
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 90
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2693
Składniki
Bułkę zalej mlekiem, odstaw na około 10 min. Ser zetrzyj na tarce na małych oczkach. Cebulę obierz i dro bno posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżeczki masła, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Odstaw, by wystygła.
Boczek umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Przykryj folią spożywczą i z każdej strony mocno rozbij tłucz kiem. Oprósz solą oraz pieprzem. Do miski włóż mielone mięso. Dodaj odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę kajzerkę, starty ser, jajko, wystudzoną cebulę, natkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Masę rozłóż równomiernie na płacie boczku, zwiń go, formując roladę. Owiń nicią kuchenną, przełóż do żaroodpornego naczynia lub głębokiej brytfanny. Pozostałe masło roztop. Dodaj keczup oraz majeranek, wymieszaj.
Posmaruj wierzch rolady i posyp migdałami. Piecz ok. 80 minut w temperaturze 180°C.
100 minut. Porcja: 650 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie