Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2295
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4383
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1308
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 288
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2295
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4383
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1308
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 288
Składniki
Pierś z kurczaka kroimy w plastry. W miseczce mieszamy oliwę z sosem sojowym, wrzucamy pierś i wstawiamy do lodówki na min 2 godziny.
Ryż gotujemy standardowo. W trakcie gotowania się ryżu robimy sos: wlewamy do garnka wodę, dodajemy ziarna pieprzu i trochę soli. Po zagotowaniu trzymamy na ogniu 2-3 min a następnie obrane jabłko ścieramy na tarce o średnich oczkach wprost do garnka i gotujemy na wolnym ogniu 2-3 minuty. W szklance mieszamy trochę wody ze śmietaną, mąką, chrzanem. Zaprawiamy gorącym płynem z garnka i wlewamy. Gotujemy chwilkę sprawdzając czy nie należy doprawić solą.
Mięso wyjmujemy z miski wprost na rozgrzana patelnię. Smazymy z obu stron kilka minut i przekładamy do sosu. Gotujemy 5 min. Podajemy w ryżem na talerzu wyłożonym sałatą. Do tego pasuje czerwone, półwytrawne wino.
Taka potrawę jadłam w knajpce w południowo-wschodnich regionach naszego kraju. Połączenie smaków jest może i dziwne ale doznania smakowe - REWELACJA. Ogólnie polecam sos sojowy do marynat - świetnie kruszy i zmiękcza mięsko.