Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rosół z groszkiem"
Szybkie i smaczne ciasteczka pieguski z czekoladą idealne na święta. Można je...
Odsłon: 746
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 850
Faszerowany szczupak na Wigilię? Czemu nie! To niezwykle ciekawa i efektowna...
Odsłon: 2223
Szybkie i smaczne ciasteczka pieguski z czekoladą idealne na święta. Można je...
Odsłon: 746
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 850
Faszerowany szczupak na Wigilię? Czemu nie! To niezwykle ciekawa i efektowna...
Odsłon: 2223
Składniki
Marchewki, pietruszki oraz seler obierz, umyj. Marchewki pokrój w grube talarki. Z pora oraz kapusty włoskiej usuń wierzchnie liście, starannie opłucz. Kurczaka umyj pod bieżącą wodą, podziel na porcje. Natkę pietruszki opłucz, osusz, drobno posiekaj. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Następnie przelej zimną wodą.
Kurczaka włóż do garnka, zalej wodą (ok. 2 litry). Gotuj na małym ogniu ok. 60 min zbierając pojawiające się szumowiny. Mięso wyjmij i podziel na niezbyt duże kawałki. Cebule obierz z łupin, przekrój na pół. Opal nad ogniem, włóż do gorącego wywaru.
Dodaj marchewki, pietrusz ki, seler, por, kapustę włoską, listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego oraz pieprzu. Gotuj na średnim ogniu 30-40 minut.
Wywar przecedź przez sitko. Dodaj do niego marchewki, mięso i mrożony groszek. Gotuj ok. 10 min. Na koniec dodaj makaron, podgrzewaj ok. 2 min. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i posyp posiekaną natką pietruszki.
120 minut. Porcja: 430 kilokalorii
Do rosołu dodaj szczyptę kurkumy – będzie miał piękny, złoty kolor.Źródło: Świat i Ludzie