Dania główne Przepis na:
Rosół z wołowiny

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 31
Dodano: 24.02.2010
Odsłon: 3899
Składniki
- mieso wołowe, 1 kg
- Włoszczyzna z kapustą włoską, 1 szt
- może być niewielki grzybek suszony
- makaron domowej roboty (mozna zastapić makaronem babuni)
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Najczęściej kupuję gicz wołową (mięso soczyste i kleiste) ale może być też szponder, zalać min 4 l wody postawić na średnim ogniu (by nie gotował się za szybko). Jeśli już zacznie wrzeć zmniejszyć ogień do min by tylko pyrkało. Umytą włoszczyznę dokładamy , wrzucamy też grzybka (niekoniecznie), niektórzy dodają listek laurowy i ziele angielskie (ja nie lubię). Całość gotujemy na bardzo wolnym ogniu ok 3 h (nie dolewamy nigdy wody ! - dolewana pogorszy smak). Ok 30 min przed końcem gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W osobnym garnku gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie. Przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki
Komentarze do przepisu (4)

Konto usunięte 17 grudnia 2012Zgłoś do usunięcia
na pewno przepyszny3 Kto głosował? | Odpowiedz

Mole3 27 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Hmm, ale dawno nie jadłam takiego pysznego rosołku! Zgadzam się z annawk - moja Babcia zawsze podawała rosół wołowy z ziemniakami. :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

annawk 24 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
narobiłas mi smaka , tyle że ja bym go spożyła z ziemniaczkami , pycha0 Kto głosował? | Odpowiedz

Gutka 24 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Rosołow tu jest pod dostatkiem wszelkiego rodzaju tylko te wyszukiwarki do bani...0 Kto głosował? | Odpowiedz