Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rostbef po swojsku"
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
Odsłon: 144
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 166
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
Odsłon: 144
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 166
Składniki
ok. 60 minut.
Mięso oczyścić z błonek, opłukać, wytrzeć do sucha. Posypać solą i pieprzem. W brytfance rozgrzać olej. Włożyć mięso, smażyć 5 minut na dużym płomieniu, często obracając. Następnie brytfankę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 35-40 minut.
Ziemniaki obrać, gotować 20 minut w lekko posolonej wodzie. Ogórek dobrze umyć, wytrzeć do sucha, pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek umyć, osuszyć, posiekać. Odłożyć trochę szczypiorku i ogórka do dekoracji, resztę wymieszać z majonezem i śmietaną. Sos przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem.
Ziemniaki odcedzić, nieco je przestudzić, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, posiekać. Na patelni wysmażyć boczek. Dodać masło. Dołożyć cebulę oraz ziemniaki. Smażyć razem na rumiano. Ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem.
Mięso wyjąć z piekarnika, pokroić w plasterki. Podawać z ziemniakami oraz przygotowanym sosem. Danie udekorować odłożonymi pokrojonymi ogórkami oraz szczypiorkiem.Źródło: Życie na gorąco