Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rustykalna tarta z budyniem i winogronami"
To orzeźwiająca i bardzo zdrowa sałatka, pełna soczystych owoców. Truskawki n...
Odsłon: 26
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 93
To orzeźwiająca i bardzo zdrowa sałatka, pełna soczystych owoców. Truskawki n...
Odsłon: 26
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 93
Składniki
Do przesianej mąki wsyp sól oraz cukier, wymieszaj. Dodaj startą na tarce lub pokrojoną na małe kawałki margarynę lub masło oraz wodę, szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 60 minut.
W międzyczasie ugotuj budyń. Proszek budyniowy wymieszaj z 1 szklanki mleka. Pozostałe mleko wlej do rondelka, zagotuj. Gdy zacznie wrzeć wlej do niego rozpuszczony proszek budyniowy. Gotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudź.
Schłodzone ciasto przełóż na blat podsypany mąką i rozwałkuj na okrągły placek o średnicy ok. 30 cm. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście rozsmaruj budyń pozostawiając ok. 5 cm wolnego ciasta. Na budyniu rozłóż winogrona a brzegi ciasta zawiń, robiąc zakładki tak, aby przykryły część owoców.
Brzeg ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz w temp. 180°C. Włóż, piecz 40-45 minut, aż brzegi ciasta lekko się zrumienią. Wystudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut. Porcja: 315 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie