Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sandacz na warzywach"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 139
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 39
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 139
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 39
Składniki
Sandacza opłucz, podziel na porcje. Skrop sokiem z cytryny. Posyp solą i włóż do lodówki na godzinę. Warzywa (w zależności od rodzaju) obierz lub oczyść, opłucz.
Cebule posiekaj. Pietruszkę, marchewkę i seler potnij w słupki. Rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę.
Dodaj resztę warzyw i smaż 2–3 minuty. Posyp solą, pieprzem, zielem i listkami laurowymi. Skrop winem i kilka minut duś pod przykryciem na średnim płomieniu. Dolej śmietanę. Przypraw do smaku. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem. Ułóż w nim rybę oraz warzywa. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C na 15–20 minut.
100 min; Porcja: 290 kcal; Cena porcji; ok. 11 zł
<strong>Rada eksperta:</strong>
Do oleju, na którym smażysz warzywa, dodaj trochę masła i skórki startej z cytryny. Dzięki temu jarzyny będą wyjątkowo aromatyczne.Źródło: Naj