Do góry

Dania główne Przepis na:

Sandacz na warzywach

Sandacz na warzywach

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 9

Sprawdzony przepis na "Sandacz na warzywach"

Składniki

  • 80 dag filetów z sandacza
  • sok z cytryny
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 cebule
  • 1 łyżka białego wytrawnego wina
  • mielone ziele angielskie
  • 2 pokruszone listki laurowe
  • 1 szkl. gęstej śmietany
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sandacza opłucz, podziel na porcje. Skrop sokiem z cytryny. Posyp solą i włóż do lodówki na godzinę. Warzywa (w zależności od rodzaju) obierz lub oczyść, opłucz.

  2. Cebule posiekaj. Pietruszkę, marchewkę i seler potnij w słupki. Rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę.

  3. Dodaj resztę warzyw i smaż 2–3 minuty. Posyp solą, pieprzem, zielem i listkami laurowymi. Skrop winem i kilka minut duś pod przykryciem na średnim płomieniu. Dolej śmietanę. Przypraw do smaku. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem. Ułóż w nim rybę oraz warzywa. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C na 15–20 minut.

  4. 100 min; Porcja: 290 kcal; Cena porcji; ok. 11 zł

  5. Rada eksperta:

  6. Do oleju, na którym smażysz warzywa, dodaj trochę masła i skórki startej z cytryny. Dzięki temu jarzyny będą wyjątkowo aromatyczne.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń