Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sandacz na warzywach"
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10367
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5968
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5308
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12806
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4562
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10367
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5968
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5308
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12806
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4562
Składniki
Sandacza opłucz, podziel na porcje. Skrop sokiem z cytryny. Posyp solą i włóż do lodówki na godzinę. Warzywa (w zależności od rodzaju) obierz lub oczyść, opłucz.
Cebule posiekaj. Pietruszkę, marchewkę i seler potnij w słupki. Rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę.
Dodaj resztę warzyw i smaż 2–3 minuty. Posyp solą, pieprzem, zielem i listkami laurowymi. Skrop winem i kilka minut duś pod przykryciem na średnim płomieniu. Dolej śmietanę. Przypraw do smaku. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem. Ułóż w nim rybę oraz warzywa. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C na 15–20 minut.
100 min; Porcja: 290 kcal; Cena porcji; ok. 11 zł
<strong>Rada eksperta:</strong>
Do oleju, na którym smażysz warzywa, dodaj trochę masła i skórki startej z cytryny. Dzięki temu jarzyny będą wyjątkowo aromatyczne.Źródło: Naj