Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab pieczony

Schab pieczony

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6693

Dodano:

Odsłon: 19

Sprawdzony przepis na "Schab pieczony"

Składniki

  • 1 kg schabu bez kości sól
  • pieprz
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 1 pęczek tymianku
  • 1 kg pomidorków koktajlowych
  • 30 dag mozzarelli (w małych kuleczkach)
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki cukru 8 łyżek octu balsamicznego
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Schab pieczony

Przygotowanie

  1. Schab opłukać, osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć w brytfance. Cebulę obrać, pokroić na większe kawałki. Czosnek obrać i razem z cebulą ułożyć wkoło pieczeni. Dodać listki laurowe i pół pęczka tymianku. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 30 minut.

  2. Kuleczki mozzarelli osączyć na sicie z zalewy. Pozostałe pół pęczka tymianku posiekać. Musztardę wymieszać z miodem. Pieczeń podlać 1/4 szklanki wody, posmarować mieszanką miodu i musztardy. Piec jeszcze 30-40 minut.

  3. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić pomidorki koktajlowe i dusić około 5 minut. Oprószyć solą i pieprzem, posypać cukrem i posiekanym tymiankiem. Skropić octem. Wymieszać z mozzarellą.

  4. Gotową pieczeń pokroić w plastry. Sos z dna brytfanki przecedzić przez sitko. Polać nim mięso. Serwować z pomidorkami i kuleczkami mozzarelli.

  5. Czas przygotowania: około 90 minut

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń