Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ser w ziołach"
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10479
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6038
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5329
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12897
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4645
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10479
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6038
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5329
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12897
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4645
Składniki
Ser typu bałkańskiego osącz z zalewy, pokrój na cztery równe kawałki. Natkę i koperek opłucz, osusz. Oderwij listki oraz piórka, poszatkuj. Rozłóż na desce lub talerzu.
Papryczkę chili przekrój wzdłuż, usuń pesteczki. Miąższ drobno posiekaj. Dodaj do ziół. Kawałki sera skrop oliwą, rozsmaruj ją na całej powierzchni, a potem ser obtaczaj w posiekanych ziołach z chili, dociskaj. Przełóż na talerzyki.
Sałatę lodową opłucz i osusz, liście rozdrobnij. Roszponkę przebierz, odetnij korzonki, umyj i również osusz. Opłukane radicchio posiekaj. Oderwij listki z gałązki lubczyku. Połącz sałatę, roszponkę, radicchio oraz lubczyk.
Na sos wymieszaj 3 łyżki oleju z 2 łyżkami wody. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz cukrem. Przygotowaną sałatkę rozłóż na tal rzykach obok sera. Całość skrop sosem. Dekoruj opłukanymi kolorowymi bratkami lub dowolnymi ziołami.
Czas ok. 15 min; porcja – 290 kcal, cena 3,30 zł, 4 porcje.
Do sałatek, surówek, ciast, deserów, przetworów, a także do dekoracji dań – oprócz bratków – można wykorzystywać także: fiołki, płatki róż (w tym również dzikich), kwiaty nasturcji, czarnego bzu i cukinii (doskonałe w cieście naleśnikowym), mniszka lekarskiego, nagietka, liliowców oraz kwitnących ziół.Źródło: Świat kobiety