Do góry

Dania główne Przepis na:

Ser w ziołach

Ser w ziołach

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Ser w ziołach"

Składniki

  • 40 dag twardego sera typu bałkańskiego
  • po pół pęczka natki i koperku
  • pół sałaty lodowej
  • chili
  • garść roszponki
  • cytryna
  • 1 małe radicchio
  • cukier
  • 2-3 łodygi lubczyku
  • sól
  • olej
  • pieprz
  • bratki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ser typu bałkańskiego osącz z zalewy, pokrój na cztery równe kawałki. Natkę i koperek opłucz, osusz. Oderwij listki oraz piórka, poszatkuj. Rozłóż na desce lub talerzu.

  2. Papryczkę chili przekrój wzdłuż, usuń pesteczki. Miąższ drobno posiekaj. Dodaj do ziół. Kawałki sera skrop oliwą, rozsmaruj ją na całej powierzchni, a potem ser obtaczaj w posiekanych ziołach z chili, dociskaj. Przełóż na talerzyki.

  3. Sałatę lodową opłucz i osusz, liście rozdrobnij. Roszponkę przebierz, odetnij korzonki, umyj i również osusz. Opłukane radicchio posiekaj. Oderwij listki z gałązki lubczyku. Połącz sałatę, roszponkę, radicchio oraz lubczyk.

  4. Na sos wymieszaj 3 łyżki oleju z 2 łyżkami wody. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz cukrem. Przygotowaną sałatkę rozłóż na tal rzykach obok sera. Całość skrop sosem. Dekoruj opłukanymi kolorowymi bratkami lub dowolnymi ziołami.

  5. Czas ok. 15 min; porcja – 290 kcal, cena 3,30 zł, 4 porcje.

  6. Do sałatek, surówek, ciast, deserów, przetworów, a także do dekoracji dań – oprócz bratków – można wykorzystywać także: fiołki, płatki róż (w tym również dzikich), kwiaty nasturcji, czarnego bzu i cukinii (doskonałe w cieście naleśnikowym), mniszka lekarskiego, nagietka, liliowców oraz kwitnących ziół.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń