Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Serowe kulki z ryżem"
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 100499
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1964
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5819
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5819
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 100499
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1964
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5819
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5819
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 1,70 zł
Żółty ser ścieramy na tarce do jarzyn o drobnych oczkach. W głębszej patelni lub w rondlu rozgrzewamy masło, szklimy posiekaną cebulę, dodajemy ryż. Mieszając, przesmażamy na dużym ogniu.
Zalewamy dwiema szklankami wody, solimy i gotujemy do miękkości ryżu. Po ugotowaniu dodajemy połowę startego sera, ponownie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Do zimnego ryżu dodajemy posiekaną papryczkę chili, zioła, jajko, ser biały i resztę żółtego, doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy na masę.
Z masy ryżowej formujemy kulki, które panierujemy w bułce tartej. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy na złoty kolor ze wszystkich stron. Podajemy na ciepło, udekorowane ziołami.Źródło: Rewia