Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Serowe kulki z ryżem"
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2532
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 595
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 206
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 763
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2532
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 595
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 206
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 763
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 1,70 zł
Żółty ser ścieramy na tarce do jarzyn o drobnych oczkach. W głębszej patelni lub w rondlu rozgrzewamy masło, szklimy posiekaną cebulę, dodajemy ryż. Mieszając, przesmażamy na dużym ogniu.
Zalewamy dwiema szklankami wody, solimy i gotujemy do miękkości ryżu. Po ugotowaniu dodajemy połowę startego sera, ponownie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Do zimnego ryżu dodajemy posiekaną papryczkę chili, zioła, jajko, ser biały i resztę żółtego, doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy na masę.
Z masy ryżowej formujemy kulki, które panierujemy w bułce tartej. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy na złoty kolor ze wszystkich stron. Podajemy na ciepło, udekorowane ziołami.Źródło: Rewia