Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Serowe kulki z ryżem"
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1599
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 704
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 691
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 287
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1599
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 704
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 691
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 287
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 1,70 zł
Żółty ser ścieramy na tarce do jarzyn o drobnych oczkach. W głębszej patelni lub w rondlu rozgrzewamy masło, szklimy posiekaną cebulę, dodajemy ryż. Mieszając, przesmażamy na dużym ogniu.
Zalewamy dwiema szklankami wody, solimy i gotujemy do miękkości ryżu. Po ugotowaniu dodajemy połowę startego sera, ponownie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Do zimnego ryżu dodajemy posiekaną papryczkę chili, zioła, jajko, ser biały i resztę żółtego, doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy na masę.
Z masy ryżowej formujemy kulki, które panierujemy w bułce tartej. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy na złoty kolor ze wszystkich stron. Podajemy na ciepło, udekorowane ziołami.Źródło: Rewia