Do góry

Dania główne Przepis na:

Sezamowe pałeczki

Sezamowe pałeczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 2

Smaczny pomysł na "Sezamowe pałeczki"

Składniki

  • 8 małych pałek kurczaka (lub 4 udka)
  • 4 łyżki miodu
  • 1 główka czosnku
  • szczypta chili
  • olej
  • kilka łyżek sezamu
  • po 1 strąku czerwonej i żółtej papryki
  • 2 czerwone cebule
  • 1 puszka ananasa
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • szczypior
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pałki kurczaka umyj, osusz, przełóż do dużej miski. Do mniejszego naczynia wlej miód. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj. Wymieszaj z miodem. Dodaj szczyptę chili (lub umytą i drobno pokrojoną świeżą papryczkę) oraz sól. Wlej kilka łyżek oleju. Wymieszaj i dodaj tyle wody, by powstała marynata do mięsa.

  2. Marynatą posmaruj kawałki kurczaka. Przykryj miskę folią i wstaw na kilka godzin do lodówki. Przygotuj brytfannę. Ułóż w niej mięso, polej marynatą, która została w misce, posyp obficie sezamem. Wstaw do piekarnika. Piecz pod przykryciem 60 minut w temp. 180 st.

  3. Kolorowe papryki oraz czerwone cebule obierz, pokrój. Ananasa osącz z zalewy, pokrój na kawałki. Wymieszaj z warzywami. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dodaj do mięsa na 15 min przed końcem pieczenia. Gotowe danie udekoruj szczypiorem.

  4. porcje, czas 75 min; porcja – 350 kcal, cena 3,60 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń