Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Słodka babka makaronowa"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 19
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 163
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 192
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 19
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 163
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 192
Składniki
Makaron wrzuć na lekko osolony wrzątek i ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Odcedź na sicie, przelej zimną wodą i pozostaw do osączenia.
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Obie masy jajeczne połącz z przesianą mąką, dodaj posiekane orzechy, rodzynki i pokrojone kandyzowane owoce.
Powstałe ciasto wymieszaj z zimnym makaronem. Formę do baby (z kominem) natłuść, przełóż przygotowaną masą. Piecz ok. 45 minut w temp. 180 st. Po upieczeniu makaronową babkę wyjmij z formy, ostudź. Posyp cukrem pudrem.
Czas ok. 70 min; porcja – 250 kcal, cena 1,30 zł.Źródło: Świat kobiety