Do góry

Dania główne Przepis na:

Słodki kapuśniaczek

Słodki kapuśniaczek

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28007

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Słodki kapuśniaczek"

Składniki

  • 1 mała główka kapusty
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 30 dag chudego wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • olej
  • 3 łyżki masła
  • 1
  • 5 l bulionu
  • 3 ziemniaki
  • 1 płaska łyżka mąki
  • listek laur
  • 1 pęczek koperku
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • ocet
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kapustę opłucz, pozbaw wierzchnich liści, a następnie drobno poszatkuj. Obierz i umyj włoszczyznę. Pokrój na nieduże kawałki.

  2. Boczek pokrój w plasterki, a następnie w paseczki. Obraną cebulę drobno poszatkuj. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Wrzuć poszatkowaną włoszczyznę, przesmaż.

  3. Do włoszczyzny dodaj kapustę. Chwilę smaż razem. Na koniec całość zalej bulionem, dodaj listek laurowy. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem 20 minut. W tym czasie ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Dodaj do zupy i gotuj kolejne 20-25 minut.

  4. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć pokrojony wcześniej boczek, zrumień. Zasyp łyżką mąki, przygotuj rumianą zasmażkę. Dodaj do zupy.

  5. Koperek opłucz, osusz, oderwij piórka z gałązek i drobno posiekaj. Dodaj do zupy. Na koniec całość dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem.

  6. Z białej kapusty możesz również przyrządzić zupę-krem. Do bulionu dodaj włoszczyznę, posiekaną drobno kapustę, pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz sporą ilość pokrojonego w krążki pora, który zaostrzy smak zupy. Całość zmiksuj, dopraw solą oraz pieprzem i, ewentualnie, łyżką koncentratu pomidorowego.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń